Infraestructures

Lloret tomba la consulta de la C-32 enmig de fortes protestes

El ple va aprovar la moció que considera “irrenunciable” l'anomenada ronda de la Costa Brava Sud i deixa sense efecte l'acord de ple de l'abril que convocava la consulta ciutadana

La tensió va marcar el ple d'ahir a Lloret, que va començar enmig de xiulets i crits d'una part del públic, es va interrompre al cap de poc perquè l'alcalde va ordenar que es desallotgés la sala, i es va tornar a reprendre mitja hora més tard després d'una intervenció del cap de la policia local, Joaquim Martín.

El motiu de la protesta era el punt en què es va anul·lar la consulta ciutadana sobre la C-32, acordada pel ple del mes d'abril passat. La realització de la consulta per part del govern es mantenia amb més o menys convenciment fins que fa una setmana el Departament de Territori va fer públic que s'havia acordat ja que les obres es feien i que començaven al maig, perquè així s'havia consensuat amb els alcaldes.

Una cinquanta de membres de la plataforma Aturem la C-32 es van concentrar a l'entrada de l'ajuntament, però la tensió no va esclatar fins que va començar el ple. Quan va entrar Joan Gou –regidor de Turisme– es van sentir xiulets, que ja no es van aturar. Els regidors van anar entrant enmig de crits de “pantomima!”, “vergonya us hauria de fer!”, i els més malparats van ser l'alcalde, Jaume Dulsat, i el regidor i diputat d'ERC Jordi Orobitg, de qui havien passat una gravació en què se sentien les seves paraules en les eleccions en què prometia la consulta. A la seva taula l'esperava, a més, un cartell amb la frase “Per què no vols consulta?” Enmig de crits de “mentiders!” i “aquesta és la seva democràcia!”, el portaveu d'Aturem la C-32, Jordi Gaitán, va anar llegint promeses electorals sobre la consulta.

Favorables i detractors

Dulsat va intervenir per demanar respecte, i una dona del públic li va etzibar: “I tu cap al bosc de Lloret, criminal!”, intervenció que va contestar un simpatitzant de la infraestructura amb un “criminal, tu!” L'enfrontament no era només entre polítics i plataforma sinó que una part del públic favorable a l'obra també s'hi tornava. El ple es va aturar quan, en el moment que l'alcalde acabava d'enumerar les reunions que havia fet al llarg del mes (el despatx d'alcaldia), un membre de SOS Lloret va saltar des del públic i va cridar: “S'ha saltat la reunió amb el conseller, és fals això!” L'alcalde va aixecar la sessió i va demanar que es desallotgés la sala, però la gent no semblava disposada a marxar. El cap de policia va intervenir al cap d'una estona per explicar que l'alcalde havia decidit reprendre el ple, i demanava calma per no entrar “en dinàmiques que no desitgem”.

La moció (consensuada per tots els grups excepte En Lloret Sí Se Puede, ICV-EUiA i C's) valora el que es bateja com a ronda de la Costa Brava Sud (el ramal de la C-32 de Tordera a Lloret i l'enllaç posterior fins a Canyelles) com una solució “irrenunciable” per al futur de Lloret, insta la Generalitat a complir els compromisos adoptats i deixa sense efecte l'acord de ple que aprovava la consulta. Paulino Gracia (En Lloret Sí Se Puede) va afirmar que l'obra és una excusa perquè Abertis allargui les concessions; Enric Martínez (PP) va justificar el canvi de vot del seu partit dient que el projecte no és el mateix, ja que la carretera continuarà i ja no serà un cul-de-sac amb final a Lloret; Jaime Muzas (C's) va retreure a CDC i ERC que traeixin el seu programa electoral; Xavier Rodríguez (ICV-EUiA) va presentar una esmena a la totalitat (que no es va aprovar) i va tornar a demanar la moratòria de les obres i la consulta, i va insistir en el “dret a decidir” del poble; Antonio Lorente (PSC) va justificar que l'obra era necessària per al creixement econòmic de Lloret, i Marc Fuertes, Millor, va explicar que si no fan el ramal Abertis invertirà en una infraestructura en un altre punt del país i a Lloret continuaran pagant peatges igualment perquè s'allargaran les concessions a Abertis. Dulsat va afirmar que no creu que ningú que els votés en les eleccions es pugui “sentir enganyat” perquè no han amagat mai que eren favorables a l'obra, igual que Jordi Orobitg, que va criticar la manipulació que considera que ha fet la plataforma del seu programa electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.