Medi ambient

La línia elèctrica submarina del Trabucador entrarà en funcionament al març

Aquesta setmana es completarà l'estesa dels 4,6 quilòmetres de cable, que després s'enterrarà

La línia aèria no es desmantellarà fins a la tardor

Les obres de la línia elèctrica submarina que permetran eliminar l'actual línia aèria de l'istme del Trabucador, al delta de l'Ebre, són a la recta final. Aquesta setmana se submergeixen a l'aigua de la badia dels Alfacs 4,6 quilòmetres de cablejat, de 52 tones de pes, que posteriorment s'empalmaran en tres punts i s'enterraran a un metre de profunditat. El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, i el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats, entre altres autoritats, van visitar ahir les obres, que tenen un cost de 800.000 euros i són finançades en un 50% per Infosa, un 30% per Endesa i un 20% per la Generalitat. “Aquesta actuació és un exemple de col·laboració pública i privada que permetrà donar un millor servei a Infosa i millorarà l'entorn del Delta”, va assenyalar Baiget.

Pel que fa a l'estesa del cable (de 10 centímetres de diàmetre), es fa des d'un vaixell que té una retroexcavadora, un equip de dragatge i radars. El cable es desenrotlla en línia recta des de l'oest del canal de Sant Pere fins les salines de la punta de la Banya, a excepció de la zona on hi ha les muscleres. La previsió és que els treballs es completen a principi de març i que la línia elèctrica submarina entre en funcionament en període de proves. Si tot funciona correctament es desconnectarà la línia aèria del Trabucador, però no es desmantellarà fins a la tardor. “A partir de l'1 de març el Parc Natural del Delta no permet que es facin obres als espais naturals perquè alterarien la nidificació d'ocells”, va explicar el director general d'Energia, Pere Palacín. La retirada d'aquesta línia elèctrica de mitjana tensió l'executarà Costes.

La infraestructura elèctrica actual ha tingut diversos desperfectes pels temporals de llevant, una situació que perjudica tant l'empresa que explota les salines a la punta de la Banya com Endesa, per la dificultat de les reparacions. “Fa més d'una dècada que arrosseguem el problema de subministrament elèctric i ara tindrem una seguretat que ens fa plantejar noves inversions a les salines”, va dir el gerent d'Infosa. L'empresa produeix unes 80.000 tones de sal anualment.

LA XIFRA

0,8
milions d'euros
és el cost de la línia elèctrica submarina que substituirà la línia de mitjana tensió del Trabucador.

Dos anys de seguiment ambiental

Els treballs d'instal·lació de la línia elèctrica submarina han fet necessari dur a terme un seguit de mesures per protegir la flora i la fauna de la badia dels Alfacs. Així, s'ha treballat de manera que el soterrament del cable tingui el mínim impacte possible en la fanerògama marina catalogada com a espècie d'especial interès per la legislació estatal i es van trasplantar una vuitantena de nacres que es trobaven al llarg del recorregut de la línia elèctrica. Les nacres es van traslladar a un centenar de metres i, de moment, el trasllat no ha afectat la seua supervivència. Amb tot, durant els pròxims dos anys es farà un seguiment ambiental del projecte, amb una inversió de 110.000 euros que finançaran Infosa i Endesa. Els treballs consistiran a comprovar l'estat de les algues i les nacres, així com supervisar la línia submarina, que ara se soterra a un metre de profunditat i que es podria enfonsar més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.