Medi ambient

Reclamen buidar Riba-roja per frenar la subsidència

La PDE i SEO/BirdLife proposen el desembassament del pantà per garantir que els sediments arribin al delta de l'Ebre

L'IRTA farà a la tardor una prova pilot d'injecció de sorres i argiles

La supervivència del delta de l'Ebre no depèn només de garantir un cabal adequat d'aigua a la desembocadura, sinó que també és necessari que hi arribin sediments per evitar l'enfonsament de què és objecte la plana deltaica. I si el pla hidrològic de la conca de l'Ebre preveu un cabal de només 3.009 hectòmetres cúbics anuals a l'estació d'aforament de Tortosa, el pla de l'Estat
no dedica cap apartat a la subsidència ni a la necessitat d'aportar sediments a la desembocadura. Uns sediments que, segons la Plataforma en Defensa de l'Ebre i SEO/BirdLife, són molt necessaris i que es retenen als pantans. En aquest sentit, els estudis científics sostenen que arriben unes 100.000 tones de sediments a la desembocadura, mentre que abans de la construcció dels embassaments s'arribaven a assolir els 20 milions de tones.

La PDE, SEO/BirdLife i altres entitats ecologistes reclamen que es buidi el pantà de Riba-roja d'Ebre per tal que arribin a la desembocadura els sediments que s'acumulen al fons de l'embassament. Un projecte que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) sempre ha descartat per les dificultats tècniques i econòmiques, però les organitzacions ecologistes intentaran rebatre aquestes dificultats a través d'estudis. Així, s'analitzarà la viabilitat d'obrir les comportes del fons del pantà i la repercussió de l'aturada de la central hidroelèctrica. A més, les entitats ecologistes, que promouen des de fa un any una campanya en defensa dels sediments, iniciaran la lluita política. En aquest sentit, treballen en la redacció d'una moció perquè es debati als ajuntaments de les Terres de l'Ebre i, posteriorment, al Parlament de Catalunya. La moció defensarà el desembassament de Riba-roja d'Ebre i, en un futur, no descarten reclamar també que es buidi Mequinensa.

El pantà de Riba-roja d'Ebre té una capacitat de 209 hectòmetres cúbics d'aigua. L'embassament estava ahir al 95% de la seua capacitat, segons les dades de la CHE.

LA XIFRA

100.000
tones
de sediments arriben a la desembocadura, un 1% del volum que arribava abans de la construcció dels pantans.

Injecció de sediments al Delta

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) farà una prova pilot la tardor vinent que consistirà en la injecció de sediments al tram final del riu i als canals de regadiu del Delta. És una acció que forma part del programa Life Ebre Admiclim i que pretén determinar la quantitat i la tipologia de sediment que l'Ebre pot transportar avui dia en funció de diversos cabals i obtenir models teòrics de transport d'aigua i de sediment. En el cas del riu, els investigadors de l'IRTA han escollit dos trams de característiques diferents per injectar les sorres i les argiles. Així, es faria una aportació de sediments a l'altura de Móra d'Ebre i una altra entre Benifallet i Xerta.

A més, es faran injeccions puntuals de sediments a les xarxes dels canals de reg per avaluar la seua capacitat de transport i distribució i per conèixer les taxes de sedimentació als arrossars. Els sediments utilitzats seran procedents de la planta potabilitzadora del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) de l'Ampolla. S'estima que per fer la prova s'usaran unes 1.000 tones de sediments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona