El govern de Roda renuncia a l'ERO, però no diu si farà més acomiadaments

L'oposició torna a imposar la seva majoria i força l'Ajuntament a assumir la recaptació d'impostos

L'alcaldessa rodenca, Maite Huerta, va anunciar ahir durant la junta de portaveus prèvia al ple municipal que finalment no s'aplicarà cap ERO temporal al personal laboral de l'Ajuntament. Aquesta mesura s'havia plantejat a finals d'agost després d'unes setmanes de mobilitzacions per part dels treballadors pel degoteig d'acomiadaments, i contemplava que una trentena d'empleats deixessin de treballar durant un any. En principi, la mesura s'havia d'aplicar aquest mes d'octubre, però els engranatges administratius per fer possible la seva tramitació han fallat i, finalment, l'executiu local ha decidit renunciar-hi.

Pla de viabilitat

De fet, des que es va fer públic l'anunci de l'ERO (amb el vistiplau del comitè d'empresa per iniciar negociacions al respecte), tant la direcció del sindicat CCOO com la principal força de l'oposició, CiU, havien mostrat els seus dubtes sobre la viabilitat d'un ERO en una administració pública, un posicionament que l'alcaldessa considerava ahir que era en part raonat. «El problema que hem tingut t és que és molt complicat fer un pla de viabilitat d'un Ajuntament, ja que no és una empresa que compri unes matèries i després faci productes», va detallar.

A banda d'aquest obstacle tècnic, Huerta també va reconèixer que el consistori havia rebut «recomanacions» d'altres administracions superiors per tal que Roda de Berà renunciés a l'opció de l'ERO. «Es volia evitar obrir la caixa de pandora», va comentar l'alcaldessa.

El comitè, no informat

Amb aquesta renúncia, torna la incertesa sobre com resoldrà els problemes econòmics el consistori rodenc, que ja va fer una vintena d'acomiadaments abans de l'estiu i que ha endarrerit el pagament de factures pendents fins al desembre. Des del govern no descarten que es produeixin més acomiadaments, i l'alcaldessa es va limitar a anunciar que s'estudiaran «totes les alternatives i es decidirà per consens». Una opció, però, que serà complicada per la delicada situació política del consistori, en què el PSC governa en minoria des de la primavera, i des de l'oposició el bloc format per CiU (la força més votada el 2007) i la no adscrita i exregidora popular Paqui González han imposat la seva voluntat en el ple diverses vegades.

Així mateix, ahir el comitè d'empresa del consistori encara no havia rebut cap comunicació oficial al respecte i ha reclamat una trobada amb el govern per conèixer els detalls de la decisió. Els treballadors no descarten reprendre les mobilitzacions.

Polèmica revocació

Per segon cop en els últims mesos, CiU i la regidora no adscrita Paqui González van forçar ahir la celebració d'un ple extraordinari en què, gràcies a la seva majoria en el ple, es va aprovar la recuperació, per part de l'Ajuntament, de la gestió de la recaptació de multes de trànsit, de l'impost de vehicles, de les contribucions especials de la urbanització Costa Daurada i de la inspecció de l'impost de construccions i obres (ICIO). Aquests tràmits els assumeix ara l'òrgan de la Diputació de Tarragona Base, i el portaveu de CiU, José Donoso, va defensar la conveniència de revocar aquesta delegació per la situació econòmica de l'Ajuntament. «Ens suposarà un estalvi econòmic i també es donarà feina al personal que ara no en té o que podria ser acomiadat», va defensar.

Tant el govern com el regidor del PP, Pedro Figueiredo, s'hi van oposar, però ni els informes de l'interventora que desaconsellaven la mesura van servir per superar la minoria numèrica en què es troben en el ple. Els documents d'intervenció, en què s'alerta de la inexistència de personal prou qualificat per fer aquestes gestions i de les possibles conseqüències jurídiques de no fer la inspecció de l'ICIO, van provocar també una picabaralla amb l'oposició, que desconeixien fins ahir la seva inclusió en l'expedient.

Davant del revés de l'oposició (que torna a pressionar per aconseguir la dimissió de l'alcaldessa davant la impossibilitat de presentar una moció de censura), el govern va reaccionar anunciant que portarà la decisió a la Sindicatura de Comptes i als tribunals per aconseguir que l'anul·lin, i van acusar els convergents de voler beneficiar els constructors i de defensar «interessos particulars».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.