Administracions

Manresa tria 20 projectes per sotmetre'ls a sufragi popular

S'obre una exposició “per facilitar que els ciutadans coneguin les propostes”

S'amplien els dies de votació i també es permetrà el vot telemàtic per fer créixer una participació que en la primera edició va ser escassa

L'exposició estàenfocada “als que no són usuaris d'internet”

L'Ajuntament de Manresa va anunciar ahir al migdia els projectes que han passat el tall i que seran sotmesos a sufragi popular. Dels 26 que es van presentar, un total de 20 podran ser votats en la que serà la segona edició dels pressupostos participatius de la ciutat.

La convocatòria d'enguany ha doblat els diners que s'hi destinen –200.000 euros, que es repartiran en quatre projectes– i s'ha ideat amb l'objectiu de fer augmentar la participació, que el 2015 va ser més aviat escassa. De les poc més de 62.000 persones que podien votar –les més grans de setze anys– només ho van fer 417, una xifra que representa un 0,68% del cens. Això sí, ho van fer totes en un sol dia i de manera presencial i concentrades durant poc més d'una hora.

La regidora de Participació, Mireia Estefanell, va detallar ahir els passos que s'han fet per fer créixer la participació, entre els quals destaca la doble difusió que es farà de les propostes guanyadores.

Per una banda, i “pensant en aquelles persones que no són usuàries d'internet”, l'Ajuntament va inaugurar ahir mateix una exposició a la Plana de l'Om que recull 20 plafons amb els projectes detallats “amb l'objectiu de facilitar que els ciutadans coneguin de primera mà els detalls de cada proposta”.

En paral·lel, els projectes també es poden consultar a través del web de l'Ajuntament. Amb la mateixa idea, es permetrà tant el vot virtual com el presencial, que s'allargarà des del 13 d'abril –quan les entitats faran les exposicions públiques al conservatori– fins al 22 d'abril.

Motor veïnal

Estefanell va explicar que els 20 projectes es divideixen en sis tipus d'actuacions: urbanístiques, esportives, de millora de la mobilitat, mediambientals, culturals i socials. D'entre els col·lectius que hi participen, les associacions de veïns són les que tenen més presència. La de la Sagrada Família proposa restaurar la plaça Pare Oriol; la del Xup vol adequar el camí de la Riera de Rajadell; la de Cal Gravat demana crear una rotonda al barri; la de la carretera de Santpedor vol iniciar un projecte d'horts solidaris, i la de les Escodines espera dotar el casal d'un servei de berenar social i de colònies d'estiu.

També han presentat una sol·licitud el Col·legi d'Arquitectes, que espera editar un atles urbanístic de Manresa; el Centre de Recursos en Trastorns de l'Espectre Autista, que ha proposat un pictograma d'estimulació i un espai multisensorial; el Manresa Rugby Club, que vol construir un circuit d'activitat física i salut al Congost; el Club Volei6, que demana instal·lacions per a esports de platja; el Centre d'Estudis del Bages, que proposa restaurar el monument a Anselm Clavé; el col·lectiu L'Era, que projecta una passera per sobre el Cardener a la zona de Can Poc Oli; l'entitat Meandre, que vol recuperar el cobert de les tines i un dels accessos a la Torre Lluvià; el Cine Club, que vol dotar el conservatori d'un projector digital; Càritas, que demana rehabilitar la casa de Costafreda; el CE Manresa, que ha presentat un projecte per modernitzar espais, i l'Associació de Familiars d'Alzheimer, que demana l'edició d'un llibre. A més, la UBIC i els comerciants del Sobrerroca i la plaça Major proposen que es millorin la il·luminació de carrers i les infraestructures nadalenques.

LA XIFRA

200.000
euros són
els que es destinen a la segona edició dels pressupostos participatius, el doble que l'any passat.

LA DATA

13.04.16
És el dia
que les entitats defensaran els seus projectes en un acte públic i també el primer dia que es podrà votar.

Els quatre projectes del 2015, en marxa

En la presentació d'ahir, la regidora de Participació, Mireia Estefanell, va explicar que els quatre projectes que van sortir escollits en els pressupostos participatius de l'any passat ja estan en marxa (camp de beisbol, camí vell de Rajadell i riera de Rajadell) o totalment implantats (el desplegament de desfibril·ladors).

D'altra banda, hi ha sis projectes d'aquesta segona edició que no han passat el tall de l'Ajuntament “o bé perquè són massa cars –no es podien sobrepassar els 50.000 euros– o perquè implicaven àrees privades i zones on hauria calgut algun tipus de cessió d'ús, motiu pel qual es van descartar”, va dir ahir Estefanell.

A banda dels 200.000 euros de la votació popular, també es destinen 30.000 euros a cada un dels quatre districtes perquè decideixin les seves inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.