Infraestructures i serveis

medi ambient

Agricultura cerca regants per al canal Xerta-Sénia

El departament convoca reunions amb pagesos de Xerta, Aldover, Roquetes i Tortosa per fer-los adherir al projecte

Planteja un reg “modern i sostenible”, compatible amb el cabal ecològic

El Departament d'Agricultura ha començat una campanya informativa per captar regants per al canal de regadiu Xerta-Sénia i posar en marxa aquesta infraestructura, en la qual ja s'han invertit cent milions d'euros. Un centenar de pagesos de la zona de Xerta i Aldover van assistir a la primera de les reunions que han programat Agricultura i la Comunitat de Regants del Xerta-Sénia per captar futurs regants. La setmana que ve s'ha convocat els possibles regants de Jesús (Tortosa), l'altra els de Roquetes i ja al juny, els dels Reguers i Vinallop. “En una primera etapa hem convocat pagesos fins a la zona de Tortosa, però més endavant intentarem captar socis fins a la zona de Santa Bàrbara”, ha explicat el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Ferran Grau.

Fins ara no ha estat possible posar en marxa el Xerta-Sénia per falta d'adhesions, ja que dels 3.000 possibles regants només un 20% van mostrar-hi interès. Ara, Agricultura no ha concretat quin percentatge d'adhesions és necessari per fer realitat el reg, però sosté que es posarà en marxa per sectors. “Com més explotacions juntes vulguin fer arribar l'aigua del Xerta-Sénia a la seua finca més viable serà”, ha dit Grau. Tot i que la xarxa primària del canal ja està feta, s'ha d'adequar la secundària (de les basses de reg als hidrants) i la terciària (dels hidrants a les finques). Agricultura ha distribuït uns fulls de compromís als futurs regants en què s'exposa que la contribució econòmica, en cas de reg complet, és de 2.436 euros per hectàrea i, en el reg de suport, de 1.231 euros per hectàrea. “És un preu assumible, que els garanteix les collites i incrementa el valor patrimonial de les finques”, ha assenyalat el director dels serveis territorials d'Agricultura.

L'encariment dels costos energètics per extreure l'aigua dels pous (sobretot els que estan a més profunditat) fa que part dels pagesos que, fins ara, havien rebutjat el Xerta-Sénia s'ho replantegen. “No redimensionem l'obra però anem a fer un reg modern i sostenible, que s'ha d'estendre per tota la riba de l'Ebre perquè hi hagi un estalvi d'aigua”, ha dit Grau. I si fins ara el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) havia estat crític amb el Xerta-Sénia ara fa de catalitzador de la demanda.

A més, el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre sosté que el Xerta-Sénia és compatible amb el cabal ambiental de l'Ebre. “Estem plantejant un projecte de regadiu per al territori, per potenciar el sector primari i això es pot conciliar amb la defensa d'un cabal ambiental per al tram final del riu”, ha manifestat Grau, amb relació a les crítiques de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) al polèmic canal.

LA FRASE

El Xerta-Sénia té tota la raó d'existir si es planteja com un reg de forma moderna i sostenible
Ferran Grau
DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS D'AGRICULTURA

LA XIFRA

1.231
euros
per hectàrea per al reg de suport han d'aportar els regants i 2.436 en el cas de reg complet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.