Urbanisme

política municipal

patrimoni

Protegeixen Can Valldaura de Cerdanyola per a l'ús docent, científic i agrícola

La comissió d'Urbanisme de l'AMB aprova definitivament el pla especial de la masia, del 1150, que també inclou un pla de gestió de les 131 hectàrees que ocupa a Collserola

La finca i la masia de Can Valldaura de Cerdanyola del Vallès, situada al bell mig del parc de Collserola, ha quedat definitivament protegida després que la comissió territorial d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità de Barcelona (AMB) n'hagi aprovat definitivament el pla especial, condicionat a la presentació d'un text refós amb algunes modificacions menors. D'aquesta manera, no només es preserva, sinó que es promou l'ús científic que hi desenvolupa l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IACC), que ja es va encarregar de la restauració del mas, de l'any 1150, a més d'incloure un pla de gestió integral per a les 131 hectàrees que ocupa la finca.

En síntesi, la planificació, que també va ser aprovada pel ple del municipi
el març passat, proposa diversos usos dels terrenys, com ara el forestal, l'agrícola i el ramader, però també de caràcter docent, de divulgació cultural, residencial o lleure, entre d'altres. És a dir que el planejament aposta per la protecció i la gestió del bosc, la recuperació d'activitat agrícola entesa també com una franja de protecció antiincendis, la rehabilitació de camins i murs històrics i la protecció de mines d'aigua, pous i sistemes de reg. Aquestes actuacions complementen la restauració de la masia i les excavacions arqueològiques del Palau Reial de Valldaura. La finca conté les restes del primer monestir del Cister de Catalunya, origen de Santes Creus i que posteriorment va ser Palau Reial de la corona d'Aragó. I la masia
és de tipus basilical, formada per planta baixa, pis i golfes a la part central, i planta baixa i pis als laterals. Es va construir a finals del segle XIX i fa més de 50 anys que no s'hi desenvolupa cap activitat forestal ni agrícola.

L'ampliació a nous usos permetrà ubicar-hi restauració i una residència col·lectiva, combinat amb l'habitatge dels masovers. Un dels objectius, complint amb el pla especial d'ordenació i protecció del medi natural del parc
de Collserola del 1991, és que s'hi faci un centre de producció elèctrica i d'aigua calenta a partir de biomassa. També s'hi faran les instal·lacions d'estalvi energètic necessàries, promovent el reciclatge i la reutilització de residus líquids i sòlids.

LA XIFRA

131
hectàrees
de sòl ocupa la finca de Can Valldaura, al bell mig del parc de Collserola.

Centre de coneixement natural

El febrer del 2011, l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), amb el suport d'administracions públiques i empreses privades, presentava a la mateixa masia el projecte Green fab lab, un laboratori multidisciplinari fet a l'aire lliure orientat a la innovació, però també a l'educació i la recerca, amb la filosofia de l'autosuficiència alimentària i energètica. El primer dels passos va ser iniciar la rehabilitació de l'immoble, que també va rebre una subvenció de gairebé dos milions d'euros del Ministeri d'Indústria. Aquest és el centre d'excel·lència i recerca que s'anirà potenciant a l'espai; se'n recuperarà el caràcter agrícola i es protegirà tot el patrimoni arquitectònic, d'infraestructures i natural perquè també pugui ser visitat per les escoles.

La iniciativa no és incompatible amb altres iniciatives destinades a l'oci com ara recorreguts en bicicleta i activitats d'hípica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.