Administracions

Castelldefels tanca després de 27 anys la promotora local

El govern local veu inviable la continuïtat de l'empresa per la crisi immobiliària i destaca el guany patrimonial de 35,4 milions

L'oposició critica la mala gestió de la societat i afirma que el patrimoni difícilment es vendrà

El govern defensa el guany d'un patrimoni valorat en 35,4 milions

L'empresa municipal Castelldefels Projeccions, que durant 27 anys ha promogut la construcció d'edificis municipals i pisos protegits, ha passat a la història. L'Ajuntament ha decidit dissoldre-la per la complicada situació financera de l'empresa, que arrossega un deute de 18,5 milions d'euros. Segons el govern municipal, la caiguda de l'activitat immobiliària és la principal raó que ha motivat la dissolució, que forma part del pla per reestructurar totes les empreses municipals. Un factor cabdal en la decisió ha estat el fracàs de l'edifici d'oficines Lògic, que va costar 10 milions i no s'ha pogut vendre.

El quadripartit que governa Castelldefels defensa que amb la dissolució de l'empresa l'Ajuntament guanya una riquesa patrimonial valorada en 35,4 milions. L'oposició, formada pel PP i Ciutadans, qüestiona aquest benefici. “S'haurien de vendre els actius de Castelldefels Projeccions per tenir guanys, i difícilment es vendran edificis com el nou ajuntament, la seu de la Policia Local i l'Escola Municipal de Dansa”, valora el portaveu del PP, Manuel Reyes.

Pel que fa al deute de 18,5 milions, el consistori ha decidit avançar el pagament de 7 milions als bancs, de manera que es reduirà l'import dels interessos que mensualment s'han d'abonar. L'Ajuntament calcula que cada any s'estalviarà 200.000 euros, cosa que significa que la dissolució és “una operació rodona”: “Reduïm deute, assumim patrimoni i disminuïm la despesa en lloguers, la qual cosa ens permetrà destinar més diners en servei”, segons el regidor d'Hisenda, Antoni Casas.

L'operació, però, no és tan rodona segons el principal partit de l'oposició. Reyes afirma, contundent: “És un desvergonyiment que el govern utilitzi 7 milions que vam deixar de romanent per tapar el forat que va deixar el PSC amb Castelldefels Projeccions.” Els socialistes van impulsar la creació de la societat el 1989. Quan el PP va arribar a l'alcaldia el 2011, es va trobar una empresa que “tenia prop de 20 milions de deutes i uns sous molt elevats”. “Amb només cinc treballadors, la gerent cobrava 140.000 euros, i el comptable i la directora jurídica en cobraven 80.000”, va explicar. El PP va decidir acomiadar la gerent, una operació difícil “perquè tenia un contracte blindat, que establia una indemnització de 250.000 euros i l'obligació de ser readmesa a l'Ajuntament cobrant el mateix”, segons Reyes. Finalment, els populars van al·legar la incompatibilitat de la gerent perquè treballava també en el sector privat. De fet, el govern passat va aportar a la Guàrdia Civil una sèrie d'informacions que se'ls havia requerit en la investigació del patrimoni de la gerent i el seu marit, que presumptament no quadraven amb els seus ingressos.

Els populars van plantejar quan estaven en el govern el tancament de Castelldefels Projeccions. Una qüestió que, defensa Reyes, es va discutir amb la resta de partits. “Entre tots vam decidir que no la dissolíem. Per això ens xoca ara que un govern que es diu participatiu ens comuniqui tard i malament una decisió tan important.” Ciutadans, al seu torn, va presentar una moció en el ple passat, en què es va acordar el tancament, que demanava una exposició pública de la gestió de la societat, de les retribucions cobrades i dels comptes anuals des de l'inici. No va prosperar.

LA XIFRA

18,5
milions d'euros
és el deute que assumirà l'Ajuntament de Castelldefels Projeccions, del qual avançarà 7 milions.

LA FRASE

Tanquem un període d'inactivitat de l'empresa, que feia poc sostenible la seva supervivència
Ramon Morera
Regidor d'Urbanisme

Un teatre de 8,7 milions en un edifici llogat

Rosa M. Bravo

El regidor d'Urbanisme, Ramon Morera, reconeix que “gràcies a Castelldefels Projeccions es van construir importants equipaments”. A banda del nou edifici de l'Ajuntament, la comissaria i l'Escola Municipal de Dansa, la promotora és responsable del Teatre Plaza, els espais Creu Roja i Can Vinader, i 900 habitatges de preu taxat i 22 pisos de lloguer protegit. El Teatre Plaza, però, ha estat controvertit des del principi per l'emplaçament escollit. Es va construir en un antic cinema al costat de les vies del tren, amb una important inversió per salvar les dificultats d'aquesta proximitat. El teatre va costar 8,7 milions d'euros i l'Ajuntament no va comprar el cinema, sinó que paga al propietari cada mes 5.000 euros de lloguer i 17.000 euros més per la inversió feta. El contracte de lloguer és de quaranta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.