El Trabucador s'acomiada de la línia elèctrica aèria i connecta la submarina
L'actuació comporta una millora ambiental i del subministrament elèctric a les Salines de la Trinitat
És la primera instal·lació que hi ha a Catalunya
El delta de l'Ebre ha liquidat una històrica reivindicació. La línia elèctrica de la barra del Trabucador, l'istme que connecta el Delta amb la punta de la Banya, ja és història. Endesa, la Generalitat i Infosa –gestora de les Salines de la Trinitat, al parc natural– van posar en marxa ahir la línia elèctrica submarina.
L'actuació, a més de reduir impacte visual i perillositat, comportarà millores ambientals i de subministrament elèctric a les salines. “En els últims anys, la línia havia donat un servei amb problemes per les marees, de salinitat dins de l'aigua i amb interrupcions”, va indicar ahir el responsable de la Xarxa de Mitjana i Baixa Tensió de Tarragona Sud, Luis Agustín Sánchez.
Així, es conjuguen també interessos particulars. Infosa és una de les principals productores de sal marina a Espanya i l'única a Catalunya, amb una producció de 80.000 tones anuals de sal marina en 970 hectàrees.
I des d'ahir s'abasteix amb una instal·lació pionera, després que un equip especialitzat de la companyia elèctrica hagi inhabilitat la línia aèria, que encara tenia tensió.
4 quilòmetres
En total, s'han submergit 4,6 quilòmetres de cable trifàsic de mitjana tensió –equivalents a 52 tones– dins del mar, a través del mètode menys invasiu possible per al medi aquàtic. De fet, s'han realitzat diferents actuacions mediambientals, com ara el trasplantament de 160 nacres al costat del traçat de la línia o la protecció de vegetació. Els tècnics preveuen que les zones afectades siguin recolonitzades mitjançant processos naturals, i que arribin a la situació actual d'aquí a un parell d'anys.
En el marc de la instal·lació, única a Catalunya, també s'han estès 290 metres de cablejat subterrani des d'un centre de transformació de les salines fins arran de mar.
L'actuació ha costat vora un milió d'euros. La meitat ha anat a càrrec de la companyia salinera; el 30%, a càrrec de l'elèctrica, i el 20% restant, a càrrec de la Generalitat. Ara, l'Ajuntament de la Ràpita confia que el Ministeri de Medi Ambient retiri els pals de la instal·lació obsoleta en un termini pròxim.
L'espai més visitat del delta de l'Ebre
La barra del Trabucador, l'istme que uneix el delta de l'Ebre amb la punta de la Banya, és l'espai amb més afluència de la zona. Segons un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV), rep anualment uns 360.000 visitants. Ara Sant Carles de la Ràpita vol reordenar-la amb l'objectiu d'aconseguir compatibilitzar el foment de les activitats turístiques i el respecte pel medi ambient, regulant també els usos.