Infraestructures i serveis

medi ambient

subministrament d'aigua

Els veïns de la Bisbal i Forallac tornen a beure aigua corrent

L'Agència de Salut Pública aixeca la restricció de l'ús per beure, un cop filtrats els rastres d'herbicides

Els dos consistoris fan arribar a les llars l'avís que l'aigua ja és potable i es pot emprar per cuinar

Els dos municipis
i l'ACA continuen investigant l'origen dels dos contaminants

Els veïns i empreses –especialment les hostaleres– de la Bisbal i Forallac poden tornar a fer servir l'aigua de l'aixeta per beure o cuinar aliments, després que l'Agència de Salut Pública de Catalunya informés ahir que els resultats de les últimes analítiques, després de la instal·lació dels filtres de carbó actiu, donen uns resultats de plaguicides per sota dels valors màxims establerts en la normativa vigent (RD 140/2003). En concret, no s'ha detectat Diuron en cap de les dues mostres, i només en una de les mostres s'ha trobat Terbutilazina, en una concentració inferior al valor límit que estableix la normativa. La concentració total de plaguicides no ha excedit tampoc el valor màxim establert en totes dues anàlisis.

La bona notícia, esperada d'altra banda des que divendres al matí va començar a funcionar el sistema de filtratge provisional portat de Bèlgica, posa fi a gairebé tres setmanes llargues de maldecaps per als habitants dels dos municipis. Vint dies, de fet, des que l'ens de la Generalitat va alertar el 4 d'agost de les traces excessives de Diuron i Terbutilazina en un mostreig rutinari.

Des d'aleshores, els abonats han hagut de recórrer forçosament a l'aigua embotellada per beure, o fins i tot cuinar, si no volien atansar-se a alguna de les sis parades que –els dies laborables al matí– ha fet el camió cisterna contractat a la Bisbal per abastir els veïns amb aigua potable. El servei del tanc, malgrat això, encara es continuarà oferint fins demà, divendres. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en subvencionarà el 50% del cost.

Bans informatius

Els dos alcaldes van publicar ahir sengles bans per comunicar als residents l'aixecament de les restriccions. El batlle bisbalenc, el republicà Lluís Sais, a més de l'anunci, reafirmava que continua la investigació per trobar el focus de la contaminació, “per evitar que es repeteixi un episodi com aquest i buscar responsabilitats, en cas que n'hi hagi”.

Incògnites que continuen

Sais admetia ahir que encara no coneixen l'origen de la contaminació, mentre s'analitzen mostres extretes de nou pous disseminats pels camps i finques que envolten els tres punts de captació on Sorea extreu l'aigua a la plana al·luvial del riu Daró.

L'operació l'encapçala l'ACA, que ha delegat l'anàlisi de les mostres en els mateixos laboratoris que treballen per a Salut Pública, amb l'objectiu que els paràmetres de control siguin els mateixos. En paral·lel, l'organisme durà a terme un seguiment quinzenal de la qualitat de l'aigua per tal d'assegurar la seva aptitud per al consum.

Pel que fa als dos filtres de carbó actiu, de lloguer, es dóna per fet que es mantindran a curt i mitjà termini a l'emplaçament on s'han instal·lat, a l'entrada de les conduccions que porten l'aigua de les captacions del Daró fins als dipòsits dels dos municipis a dalt del Puig de Sant Ramon de Forallac. L'alcalde d'aquesta població, Josep Sala, augurava que seran necessaris, com a mínim, fins que remeti la sequera i es recarregui l'aqüífer del Daró, i que, tot i així, “no tindria cap sentit prescindir-ne ara que estan instal·lats per haver de tornar a portar-los a corre-cuita” si es torna a detectar un increment dels nivells de fitosanitaris.

El cost de lloguer mensual del dispositiu és d'uns 5.000 euros, va explicar l'alcalde, i a banda hi haurà la despesa dels filtres de carbó actiu, que periòdicament s'han de reemplaçar quan perden efectivitat, que Sala va quantificar en uns 30.000 euros addicionals. Els dos municipis i Sorea encara no han negociat com es repartirà la despesa extraordinària, ja que la prioritat inicial ha estat pal·liar el problema.

A la Bisbal, de moment, en l'últim ban municipal d'ahir s'insisteix que “en la propera factura de l'aigua, corresponent al tercer trimestre, es realitzarà el descompte pertinent a partir de les estimacions que efectuarà l'empresa concessionària del servei”. Hi computaran els 20 dies i en els últims dies ha circulat l'estimació que només un 10% de l'aigua que es factura és la destinada a beure i cuinar.

Mentrestant, els veïns i els hostalers celebraven ahir el final de les molèsties. Entre els testimonis recollits per l'agència ACN, Enric Casademont es mostrava sorprès que el problema s'hagi resolt “tan aviat”, mentre que l'amo de la taverna Flanagan's, Xavier Ramos, també alleujat, no amagava
els maldecaps que han patit durant els dies de més feina en plena festa major.

20
dies
han estat els veïns de la Bisbal i Forallac sense poder fer servir l'aigua corrent per beure o cuinar aliments.

LES XIFRES

100
metres cúbics
per hora és la capacitat de potabilització dels filtres de carbó actiu per neutralitzar fitosanitaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.