Lluís Vilaplana Finazzi
Pioner de la ràdio i la televisió i fundador d’Ergiond de Llagostera
Dissabte va morir, als 95 anys, Lluís Vilaplana Finazzi (Llagostera, 1926) que amb la seva dona, Montserrat Coris Martinell (Llagostera, 1927-2019), van fundar Ergiond, una marca de fabricació i venda de ràdios i televisors. Durant 45 anys aquesta empresa va ser una de les primeres cadenes de distribució d’electrodomèstics de les comarques gironines; a més de les seus a Llagostera i Sant Feliu de Guíxols, van tenir botigues en una desena de poblacions.
A Lluís Vilaplana se li atribueix la primera recepció d’una televisió a casa nostra, ja que amb un aparell fabricat a l’Est va captar imatges de la televisió italiana des de Sant Elm. S’ha de pensar que era entre el 1953 i el 1954, quan aquí no hi havia televisors, i que Televisió Espanyola no va començar les seves emissions fins al 28 d’octubre del 1956.
En una entrevista publicada en aquest diari el 14 d’agost del 2017, Vilaplana explicava que per rebre les emissions italianes hi havia un requisit indispensable i era que l’aigua del mar arribés a la temperatura de 22 graus per fer l’efecte mirall i que el senyal pogués arribar a Itàlia, i al revés. Quan se sabia que faria bon temps, fins es repartien invitacions perquè la gent hi pogués anar.
Vilaplana havia començat a vendre ràdios de la seva marca Ergiond a finals dels anys quaranta. Quan se li va començar a girar més feina va contractar quatre o cinc joves i fabricaven uns deu aparells de ràdio a la setmana, que venien a entre 1.000 i 1.500 pessetes (de 6 a 9 euros). El mercat principal el tenien a les cases de pagès, ja que podien funcionar amb unes piles de 90 volts i unes d’1,5 volts que servien per encendre el dial. Ergiond va ser com una escola del ram de la ràdio i la televisió i dels electrodomèstics. Van tenir molta gent treballant i molts d’ells van muntar posteriorment negocis d’electrodomèstics.
La televisió va començar a ocupar l’espai de les ràdios, i construir televisors no va representar cap problema tècnic, tot i que tenia cinc o sis vegades més components que una ràdio. Els aparells russos els van permetre avançar, malgrat que eren d’una gran simplicitat i mal acabats. L’handicap més important eren els problemes de recepció. El primer senyal del país va venir directament de Barcelona a Rocacorba. Les botigues d’Ergiond venien neveres, cuines, màquines de rentar, i també distribuïen el butà. El secret de l’èxit: “Disposar d’un magnífic servei tècnic.”
Lluís Vilaplana també havia tingut una activa vida social a Llagostera, sent un dels impulsors del Patronat Municipal d’Esports i president de la comissió dels actes del centenari del Casino Llagosterenc. Lluís Vilaplana i Montserrat Coris van tenir dos fills, Maria Elena i Lluís, i cinc nets. La cerimònia religiosa tindrà lloc avui, dilluns, 16 d’agost, a les 10 del matí, a la sala de cerimònies del Tanatori de Llagostera.