Canals

“Ara te trúcot”

La pri­mera vegada que vaig tre­pit­jar el Par­la­ment Euro­peu, tenia poc més de 20 anys i era redac­tora del diari El Punt en l’edició de Tar­ra­gona. Unió de Page­sos havia orga­nit­zat un viatge amb alguns peri­o­dis­tes locals per anar a rei­vin­di­car preus més jus­tos per al sec­tor de l’ave­llana, que tra­ves­sava hores bai­xes. Una rea­li­tat que conei­xia ben de prop perquè a casa sem­pre hem tin­gut vella­nes i en la con­versa fami­liar no fal­ta­ven els renecs del padrí o del tiet perquè els números no qua­dra­ven per enlloc.

Aquests dies, pràcti­ca­ment dues dècades més tard, he tor­nat al Par­la­ment Euro­peu, en aquest cas en la meva con­dició actual de dipu­tada al Par­la­ment de Cata­lu­nya i de por­ta­veu d’Esquerra Repu­bli­cana. Una rea­li­tat per­so­nal mot dife­rent de la d’ara fa vint anys. Però el que no ha can­viat, malau­ra­da­ment, són les pro­tes­tes de la page­sia que he tor­nat a tro­bar als car­rers de Brus­sel·les rei­vin­di­car preus jus­tos per a un sec­tor que, com ells matei­xos aler­ten, a Cata­lu­nya i Europa, “està tocat de mort”. L’enve­lli­ment de la page­sia, les difi­cul­tats de tro­bar relleu, la burocràcia exces­siva i els trac­tats de lliure comerç amb ter­cers països de fora de la Unió Euro­pea en són algu­nes de les cau­ses. I toca posar-hi remei, perquè, com ens ha posat en evidència la història més recent (crisi climàtica, guerra d’Ucraïna...), la sobi­ra­nia ali­mentària és clau tant per al pre­sent com per al futur.

Han pas­sat dues dècades des d’aquell viatge a Estras­burg acom­pa­nyant els res­pon­sa­bles d’Unió de Page­sos i, mal­grat que hi ha coses que sem­blen ina­mo­vi­bles com ara les rei­vin­di­ca­ci­ons del sec­tor pri­mari, la meva vida s’ha cap­gi­rat com un mitjó. Avui, visc al mateix car­rer on, ara ja fa uns anys, va tan­car la seu d’El Punt a Tar­ra­gona i, com a por­ta­veu d’una for­mació política –qui m’ho hau­ria dit lla­vors!– res­ponc les pre­gun­tes que em for­mu­len alguns dels qui havien estat com­panys de redacció, com ara Òscar Palau, que con­ti­nua for­mant part de la redacció del diari, o com Fer­ran Espada, en aquell moment direc­tor i ara peri­o­dista de Público. Crec que no m’aca­baré d’acos­tu­mar mai a això de par­lar des de l’altra banda.

De l’etapa a El Punt recordo mol­tes coses, algu­nes que m’han mode­lat el pen­sa­ment, com ara el res­pecte i l’estima pel sec­tor de la page­sia, i d’altres, pot­ser en clau més per­so­nal, que, sens dubte, m’han mar­cat la vida.

De fet, recordo com si fos ahir quan una jove peri­o­dista va arri­bar a la redacció de Tar­ra­gona, amb un con­tracte de dime­cres a diu­menge –lla­vors es feia així–, i el qui era direc­tor dels caps de set­mana, Gui­llermo Soler –avui, amic per­so­nal– em va pre­gun­tar si, a banda de por­tar les sec­ci­ons d’agri­cul­tura, rama­de­ria i pesca i de suc­ces­sos, vol­dria encar­re­gar-me de fer les cròniques cas­te­lle­res. Tre­ba­llava els caps de set­mana i, a més, era cas­te­llera de la colla Joves Xiquets de Valls.

Una pro­posta que em va por­tar a des­co­brir la que seria la meva gran passió i la meva feina durant molts anys: el peri­o­disme cas­te­ller que, més tard, em duria a TV3 i a Cata­lu­nya Ràdio. Això ho dec a El Punt i la seva aposta inequívoca pel món cas­te­ller. Cada diu­menge em reser­va­ven dues pàgines! Sí, dues pàgines en un mitjà gene­ra­lista per par­lar de cas­tells. No sé si el món cas­te­ller ho va valo­rar mai prou.

“Ara te trúcot” va ser una de les fra­ses que més em van dir men­tre vaig tre­ba­llar al diari. Eren els cor­rec­tors que, des de Girona, ana­ven de cor­coll per com­pro­var que les expres­si­ons cas­te­lle­res que uti­lit­zava en les cròniques eren publi­ca­bles. Reco­nec més d’una dis­puta en aquest sen­tit. Sort en vaig tenir, del lli­bre Cas­tells i cas­te­llers del com­pany i amic Xavier Bro­tons, que incloïa una part de lèxic que reco­llia expres­si­ons com ara rebrin­cada, genuïna del fet cas­te­ller però poc emprada fora d’aquest àmbit. I mal­grat aques­tes dis­cus­si­ons, beneïts cor­rec­tors i beneïdes les seves apor­ta­ci­ons per pre­ser­var la qua­li­tat de la llen­gua. Una llen­gua que a El Punt vaig apren­dre que era rica i diversa i que a Girona deien la fred i que tot ho car­da­ven.

En aque­lla redacció jove, car­re­gada d’entu­si­asme, de passió per la feina, hi vaig apren­dre a esti­mar el peri­o­disme local. Aquell que es fa amb una mirada pro­pera i que té en compte l’entorn i el con­text. Aquell peri­o­disme que fis­ca­litza i que, alhora, és capaç de tro­bar històries extra­or­dinàries que tenim ben a la vora. En aque­lla redacció jove vaig conèixer per­so­nes amb qui avui con­ti­nuem sent amics i d’altres de qui no he sabut mai més res, però de qui m’agra­da­ria saber que estan bé.

Han pas­sat vint anys, i la page­sia con­ti­nua pro­tes­tant; han pas­sat vint anys, i encara penso que els de Girona par­len estrany; han pas­sat vint anys, i con­ti­nuo pen­sant que el peri­o­disme local és clau per a una soci­e­tat més justa i democràtica; han pas­sat vint anys, i em sento una pri­vi­le­gi­ada d’haver for­mat part de la família pun­taire.

Raquel Sans Guerra
A l’edició de Tarragona d’El Punt entre el 2002 i el 2006. Ha passat per diversos mitjans locals i es va especialitzar en temàtica castellera. Va presentar Quarts de Nou a TV3 i 3Rondes a Catalunya Ràdio. Des del 2017, és diputada per ERC. Membre de la direcció del partit i portaveu parlamentària.

Com si res no hagués canviat

Vint anys després del primer viatge al Parlament Europeu, acompanyant representants d’Unió de Pagesos per reivindicar un preu més just per al sector de l’avellana, ara fa uns dies vaig trobar centenars de tractors als carrers de Brussel·les que encerclaven el Parlament Europeu. Reivindicaven preus més justos per a la pagesia, posar fi als tractats de lliure comerç i disminuir la burocràcia, perquè, com ells mateixos clamaven amb pancartes molt il·lustratives: “Sense la gent de pagès, a taula res de res!”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia