Canals

Editorial

Voltar món i tornar al Born

Cati Morell / cmorell@ elpuntavui.cat

Després de dècades d’expe­ri­ments gas­tronòmics que han ser­vit per situar Cata­lu­nya al mapa com un dels expo­nents de la bona cuina euro­pea, les tendències ens tor­nen als orígens: als gui­sats, als pla­ti­llos i als ros­tits ela­bo­rats amb pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i de tem­po­rada. A través de la inno­vació i la cre­a­ti­vi­tat, i sense per­dre el res­pecte per les arrels, els xefs cata­lans han rein­ven­tat els plats tra­di­ci­o­nals i els han adap­tat als gus­tos i les tendències del segle XXI.

En la dècada dels anys noranta, fruit del procés gene­ral de glo­ba­lit­zació, la cuina cata­lana va començar a rebre influències de la cuina inter­na­ci­o­nal. El turisme crei­xent de la Bar­ce­lona postolímpica va impul­sar una cuina d’autor amb influències d’arreu que va per­me­tre enri­quir els plats tra­di­ci­o­nals amb nous ingre­di­ents i la intro­ducció de noves tècni­ques per a l’ela­bo­ració dels plats de sem­pre.

El boom de la cuina d’autor no va arri­bar fins a prin­cipi del segle XXI amb Fer­ran Adrià, Joan Roca i Carme Rus­ca­lleda, que van esde­ve­nir els guies cap a la gas­tro­no­mia d’avant­guarda i van intro­duir el valor de la recerca i l’expe­ri­men­tació a la cuina sense per­dre de vista els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i de tem­po­rada. Aquests refe­rents van situar Cata­lu­nya en el mapa gas­tronòmic mun­dial i van obrir les por­tes a una nova gene­ració de talents culi­na­ris. I són, pre­ci­sa­ment, aquests nous talents els que ara, després d’haver fet un viatge cap a la cuina salu­da­ble, d’haver expe­ri­men­tat amb pro­duc­tes de qua­li­tat nets, tor­nen a les arrels. És ara, després d’un viatge per tot el món, quan té més sen­tit tor­nar al Born i des­per­tar una nova cul­tura de la cuina, la de la cuina del xup-xup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia