Sense - El Punt

MÒNICA NADAL

ALCALDESSA DE PEDRET I MARZÀ

“Redactarem el nostre POUM”

El municipi de Pedret i Marzà encara té normes subsidiàries i ja encarrila la redacció del POUM

El soterrament de serveis i la pavimentació del nucli de Pedret està prevista per aquest any 2013

Pedret i Marzà té avui prop de 180 habitants i una població força estable. L'economia local, tradicionalment agrícola, s'ha anat diversificant en els últims anys en activitats com ara el turisme rural, a què es dediquen tres cases del municipi.

Mònica Nadal va entrar al consistori de Pedret i Marzà en el mandat anterior i de comú acor amb l'alcalde precedent, Jaume Baqué, i ja va fer d'alcaldessa durant els dos últims anys de la legislatura abans de continuar en el càrrec amb la legislatura actual.

Quina és la situació econòmica de Pedret i Marzà?
Diria que estem bé, en el sentit que no vam haver de recórrer al pla de l'Estat espanyol per pagar deutes. Però s'ha de vigilar moltíssim. Les despeses segueixen, s'han de controlar molt i de subvencions n'hi ha cada vegada menys. Abans podies tenir grans projectes i ara cal mirar-ho molt. Hem de prioritzar.
Quins eren els objectius d'aquest mandat?
Teníem dues coses previstes que ja s'havien encarrilat en el mandat anterior, i a les quals ens havíem compromès en el programa electoral. La primera és la redacció del POUM; fa 20 anys que tenim normes subsidiàries i les coses han canviat molt en 20 anys. Això ho tirem endavant perquè creiem que és necessari, i es farà ara. L'altra cosa és que al 2010 quan vam firmar l'Agenda 21, es va fer amb molta participació ciutadana i una de les primeres coses que la gent havia demanat és que a s'obrís un lloc de trobada, perquè no teníem ni botiga ni bar. Això ho hem fet, al centre cívic hi ha un bar que s'ha adjudicat a una persona i ara tenim un lloc obert.
Un nou POUM per créixer?
El POUM s'haurà d'aprovar amb un màxim de consens entre la població, ho haurà de decidir la majoria de la gent. Però en les enquestes i xerrades que es van fer en el marc de l'Agenda 21, la majoria de la gent no era partidària d'un gran creixement i volia conservar la qualitat de vida i l'esperit de poble.
La planta de tractament de residus continua pendent.
Hauria d'estar feta des de fa temps; vaig entrar com a regidora al 2007 i ja se'n parlava. Ara semblava que sí, però la crisi ho ha tornat a frenar. El projecte inicial es va reveure a la baixa; s'haurà de fer segur, però ara mateix no sabem quan. Pel municipi només ens significarà els ingressos de la llicència d'obres, però no podem comptar-hi perquè no sabem quan es farà. Tot és molt incert.
Més projectes?
En el PUOSC de la legislatura passada ja teníem prevista la pavimentació i soterrament de serveis del nucli de Pedret i en principi això s'ha de fer aquest 2013.
A Marzà tenim el soterrament de serveis que ja està fet (només falta una petita part que ha de fer Telefònica), i s'hauria de completar amb la pavimentació dels carrers que estava prevista per aquest mandat, però ho haurem de mirar. El pla d'obres i serveis de la Generalitat no ha sortit ni sabem quan sortirà.
La situació actual encara és més complicada pels pobles petits?
Quan va començar el mandat ja es veia complicat però en aquest últim any la situació s'ha agreujat molt més. Han sortit lleis noves, més austeritat en els pressupostos, i cada vegada estarem més lligats. Es va arribar a dir que desapareixeríem; fusionar els pobles jo no hi estaria d'acord, i menys en els pobles petits com el nostre, on la població ens ve a consultar regularment i trobaria a faltar l'Ajuntament. Mancomunar serveis sí, alguna cosa s'haurà de fer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a