Allau de visitants per les flors
Riuades de visitants catalans, espanyols i de l'estranger omplen Girona
Des de bon matí es van formar llargues cues per poder entrar en alguns recintes
Molta, moltíssima gent va inundar ahir des de primera hora del matí els carrers del Barri Vell de Girona per no perdre's ni un sol racó, carrer, monument, pati, jardí, restaurant o botiga que inclogués alguna proposta floral amb motiu del Girona, Temps de Flors. Van ser milers i milers de visitants d'arreu de Catalunya i de l'Estat espanyol, però també de França, Anglaterra i d'altres països europeus perquè “aquest és un festival reconegut en l'àmbit nacional i internacional”, segons va dir ahir en la inauguració la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat.
La inauguració oficial va ser a les onze del matí a les escales de la Catedral i a aquelles hores ja hi havia carrers com el de la Força o l'accés al passeig Arqueològic que ja estaven plens de gom a gom. Però majoritàriament la gent s'ho agafava amb filosofia i humor perquè havien vingut a Girona a passejar i a gaudir dels espais florals que formen part de la mostra d'enguany, que com cada any no deixen indiferents ningú. Hi ha sabates de color blanc penjades i plenes de flors, marietes fetes de clavells, pètals de rosa creats amb paper de seda, esferes construïdes amb bròquils pintats, un drac que escup tomàquets o un vitrall de colors al pont de les Peixateries Velles.
La 58a edició del Girona, Temps de Flors ha tingut aquest any “més projectes florals” i “més col·laboradors i voluntaris que mai”. Hi ha 145 patis, jardins i monuments del Barri Vell que ofereixen uns 200 projectes de diferents artistes nacionals i internacionals. En aquesta edició, s'han recuperat localitzacions com ara la Rambla i el Pont de les Peixateries Velles per facilitar l'enllaç de les propostes del Barri Vell cap al Mercadal que mostra un projecte de l'artista Pep Admetlla. S'incorpora per primera vegada la casa Norat i s'ha ampliat la projecció a barris poc habituals com ara el de Vista Alegre i el carrer del Carme. L'organització també ha decidit incorporar les escales de l'església del Sagrat Cor, així com recuperar després de diversos anys el claustre de Sant Pere de Galligants.
Entre els muntatges més visitats d'ahir hi havia el de la plaça dels Jurats de Girona, que es va cremar diumenge passat. “Ara fa uns dies vam rebre una trista notícia perquè uns brètols va cremar un dels projectes florals més importants d'aquesta edició. Però, després del desconcert inicial, vam passar a la il·lusió, al compromís, a la lluita, al sacrifici i al treball en equip”, deia la regidora en la inauguració. El nou espai floral s'ha anomenat Sortir-se'n i en la composició es pot veure un arbre de color blanc que s'ha situat al bell mig de la plaça dels jurats amb un petit text amb el qual es vol significar l'esperança.
Les noves tecnologies prenen un pes especial i per primera vegada s'han definit 10 espais imprescindibles per al visitant. A l'entrada de cadascun d'aquests muntatges, entre els quals hi ha la Catedral i els Banys Àrabs, els visitants poden accedir a un codi QR que els dóna informació addicional sobre l'obra floral.
Apropar la cultura, l'art i la innovació als ciutadans
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va ser l'encarregat d'inaugurar ahir la 58a edició del Girona, Temps de Flors. Trias va assegurar que la mostra és una festa que sintetitza una mica el que volem ser: “Volem ser un país de cultura, un país de creativitat, un país d'innovació i benestar.” “I aquesta festa reuneix tot això i això forma part de la idiosincràsia de Girona i d'aquesta idiosincràsia també vol nodrir-se la ciutat de Barcelona.” Segons l'alcalde de Barcelona, la mostra floral és “extraordinària” i és admirada pels ciutadans de Barcelona. “Aquesta mena d'iniciatives ajuden a crear expectativa i fa que molta gent s'apropi fins a la ciutat”, va afegir Trias, que va comentar que ara Barcelona ja no està a 100 quilòmetres de Girona, sinó que “estem a 35 minuts”. Aquest és un fet nou, que, segons va assegurar, si se sap utilitzar “la riquesa de les dues ciutats ens farà anar endavant i ser “capaços de veure un futur millor”. “Vivim situacions difícils i molt complicades. Hi ha gent que pateix molt, però això no treu que si nosaltres estem convençuts que el nostre futur és aquest ens en sortirem”, va dir.
Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va coincidir amb Trias que les dues ciutats estan més a prop i unides que mai gràcies al tren de gran velocitat. “Tenim a davant una nova era de relacions privilegiades a les quals hem de saber fer front”, va dir Puigdemont, que va assegurar que Girona i la seva gastronomia “estan especialment ressaltades en el mapa del món”.