Necrològiques

Mor Quim Lecina, l’actor que volia ser músic

Membre de la històrica companyia del Teatre Lliure, era insaciable a trobar noves formes d’art i la bohèmia

Als ulls de Quim Lecina sem­pre hi bri­lla­ven gus­pi­res. Va tenir l’encert d’entrar en la pri­mera com­pa­nyia del Tea­tre Lliure, que tant va reno­var la manera d’enten­dre el tea­tre a Cata­lu­nya, amb allò que Fabià Puig­ser­ver va des­co­brir del seu exili a Polònia. Tot i que la seva peripècia vital ha estat sem­pre arre­lada al Lliure (va refu­giar-se a casa de Car­lota Sol­de­vila men­tre res­ta­blia la seva vida per­so­nal), els última vint anys havia tro­bat un camí que l’apro­pava a la música. Més d’un cop, havia reco­ne­gut l’enveja que tenia pel talent dels músics. Per això, va obrir una línia en què bar­re­java la inter­pre­tació, el reci­tal i la música en directe. Ell, amb la seva car­peta ver­me­lla, es trans­mu­tava en Satie, o en Mozart, perquè no ho podia fer de músic. Ahir, va morir als 77 anys de càncer, una malal­tia que havia anat esqui­vant durant un gra­pat d’anys. Feia dècades que s’havia tras­lla­dat a l’Empordà. Avui es farà el fune­ral a la una del mig­dia a Rupià.

El cabell esca­ro­lat de Lecina era carismàtic, tant en els mun­tat­ges del pri­mer Tea­tre Lliure com també en algu­nes pel·lícules. Però amb el que dis­fru­tava era amb el jazz. Per això, va home­nat­jar Fats Waller amb l’espec­ta­cle Fats Jam (Espai Lliure, 2003). Va ser un for­mat que ja no aban­do­na­ria. S’embran­cava en un pro­jecte musi­cal cada cop que troba la com­pli­ci­tat d’un intèrpret i direc­tor musi­cal. Ho va fer amb la música inci­den­tal d’Erik Satie (amb dos espec­ta­cles ger­mans). També amb la com­petència entre el geni de Mozart i l’ordre de Sali­eri (Rèquiem). Fins i tot, va apro­par-se a alguna escena de Rayu­ela de Cortázar, perquè, en un capítol, l’escrip­tor havia anat apun­tant els dis­cos de jazz que ambi­en­ta­ven l’espai.

Lecina, amb la seva car­peta de fel­tre ver­mell, el seu bar­ret d’ala ampla i la viva­ci­tat de la mirada, s’hi sen­tia molt còmode en aquells ambi­ents. De fet, pro­vava de trans­for­mar els espais de petit for­mat en aque­lla mena de tugu­ris bohe­mis dels anys cin­quanta i sei­xanta que hau­ria vis­cut o intuït: fil­tres ver­mells als focus i molt de fum, evo­cant vari­e­tat d’her­bes i de tabac i alco­hol en una escena que pro­vava de fugir de les estre­tors de la dic­ta­dura, pri­mer, i de la soci­e­tat mora­lit­za­dora poste­rior.

Rupià va pas­sar a ser el seu camp base fa tres dècades. Allà va aixe­car una versió de Brun­dibár, un espec­ta­cle que recorda la can­tata que van estre­nar nens jueus en un camp d’exter­mini nazi: Una peça que feia evi­dent la seva militància en l’anti­fei­xisme. Però també havia estre­nat una can­tata sobre Sal­va­dor Espriu amb La Loco­mo­tora Negra al Palau de la Música, el 2009. Aquests eren els pro­jec­tes que embri­a­ga­ven Lecina, tot i que reco­nei­xia que era com­pli­cat fer-ne gira pel cost de cai­xet. Un punt de rea­lisme en una vida que es delia per tro­bar la bellesa i la poe­sia als locals més fos­cos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.