Necrològiques

Adeu al calongí Josep Cargol Descaire

Ahir ens va deixar Josep Cargol Descaire. Encara que va néixer l’estiu del 1939 en un poble de la demarcació de Barcelona, ell sempre s’ha considerat calongí, de Calonge i Sant Antoni, on va venir a viure de ben jove i on es troben les seves arrels familiars maternes. Persona activa tant en l’àmbit cultural, com també en l’esportiu, l’econòmic i el polític. Avui, a les 10 del matí, tindrà lloc el seu comiat a l’església parroquial de Sant Martí de Calonge; una institució religiosa que coneix molt bé, ja que, aprofitant la jubilació, va fer el buidatge dels veïns del municipi que apareixen inscrits als llibres de l’Arxiu Parroquial. Estava casat amb Manuela López López, natural de la província de Lugo, amb qui va tenir dos fills: en Joan i en Lluís.

Josep Cargol, fill únic i orfe de pare als pocs anys, va integrar-se ben aviat a la colla del Museu de l’activista cultural Pere Caner. Una colla que apostava per dos objectius: la cultura i Calonge. Així, l’any 1963 ja es va implicar en la fundació de la Unió Esportiva Calonge, una entitat que aglutinava seccions esportives i culturals. Va formar part de la primera junta com a vicepresident. I l’any 1971 ja era, oficialment, el president de l’entitat. Va deixar el càrrec l’any 1980, ja que, com molts altres de la UE Calonge, va entrar en el joc polític del nou període democràtic. Cargol va anar de número tres a la llista Independents per la Renovació Municipal, el cap de la qual, Dídac Medina, va ser alcalde. Ell va formar part d’aquest primer nou govern democràtic, encara que va durar poc, ja que l’any 1982, arran d’una moció de censura, va passar a l’oposició.

Amb vista a les eleccions del 1983, va impulsar la creació del grup d’ERC. Va formar part de la candidatura, com a número tres, però només en van treure un. El desembre del 2018, ERC li va retre un homenatge i el va nomenar militant d’honor. En les eleccions passades, les del 2019, va formar part de la candidatura Republicans de Calonge i Sant Antoni, en què va ocupar un lloc entre els suplents.

En l’aspecte cultural, ell va ser una peça clau del Centre d’Estudis Calongins Colònico. Durant el mandat de Dolors Hubach, entre els anys 1998 i 2012, ell n’era el vicepresident. I, posteriorment, va ocupar el màxim càrrec de l’entitat durant un mandat, fins al 2016. Posteriorment, en va ser nomenat president honorífic. Entremig, el 2004 ja va fer una xerrada en la Trobada Cultural que organitza Colònico, en què va parlar dels primers bateigs calongins, el segle XVI. També va parlar del llegat de les rescloses i dels molins de Calonge, a més de ser coautor del Quadern de la Revista de Girona dedicat a Calonge i Sant Antoni. Sense oblidar la cultura viva calongina, el vi. Va tirar endavant, des del mas familiar, el Celler de Calonge. Va ser el pregoner de la Festa del Vi de Calonge del 2003. Sense oblidar la seva professionalitat com a lampista, creant l’empresa Tallers Llevantí, a Sant Antoni.

Amb aquesta herència, Cargol sempre restarà ben viu entre els calongins que defensen la cultura i Calonge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia