Necrològiques

Ciència

Roger Payne, el biòleg que va descobrir el cant de les balenes

Els seus micròfons submarins van servir per aturar la caça comercial de balenes

L’actriu Lisa Harrow, esposa del biòleg Roger Payne, va confirmar dissabte passat que el seu marit havia mort a causa d’un càncer de cèl·lules escamoses a l’edat de 88 anys.

Payne, nascut a Nova York, és conegut perquè l’any 1967, juntament amb Scott McVay, va descobrir els complexos sons realitzats per les balenes geperudes durant l’època de reproducció, i que ell mateix descrivia com a “rius exuberants i ininterromputs de so”.

Arran d’aquest descobriment, Payne va veure l’oportunitat d’utilitzar les gravacions per inspirar un moviment nacional i internacional en defensa dels animals gegants i en perill d’extinció. Va gravar un àlbum titulat Songs of the Humpback Whales i, per a sorpresa de tothom, va vendre més de cent mil còpies. La campanya de salvació de les balenes va créixer com l’escuma, i altres artistes com ara Judy Collins, Pete Seeger o la Filharmònica de Nova York van fer servir els sons per incorporar-los a les seves obres.

El 1971, Payne va fundar Ocean Alliance, que va servir perquè un any més tard s’aprovés la llei de protecció dels mamífers marins al Congrés dels EUA i l’any 1982 la Comissió Balenera Internacional, que regula la caça de les balenes al món, aprovés una moratòria de deu anys per permetre que les poblacions de balenes poguessin recuperar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia