Necrològiques

SOCIETAT

Mor Jacques Cooper, el dissenyador que va crear el primer TGV a França

Va presentar el seu projecte el 1972 i el “seu” primer tren va circular el 1981

El dissenyador Jacques Cooper (Chantilly, 1931), que va donar forma al primer Tren d’Alta Velocitat (TGV) a França, va morir dimarts als 93 anys, segons han informat diferents mitjans del país. Ell va ser l’home que va imaginar i dibuixar el 1972 una silueta icònica en tota la xarxa ferroviària francesa, el morro aerodinàmic que permetia per primer cop a trens de passatgers arribar a velocitats rècord. El 1981, de fet, el primer model de TGV va batre el rècord de velocitat sobre una línia fèrria arribant als 380 km per hora. El projecte havia arrancat el 1966 i va ser una realitat gràcies a la col·laboració entre l’empresa Alstom i l’empresa pública SNCF.

El primer model dissenyat per Cooper, el TGV-001, entraria en circulació el 1981 entre París i Lió i esdevindria un símbol d’orgull nacional a França per l’èxit que suposava també per a la seva indústria. Es va apostar per la tracció elèctrica arran de la crisi del petroli del 1973.

Cooper no només va treballar a Alstom. Abans de fer el salt a la indústria ferroviària havia dissenyat tractors, helicòpters, electrodomèstics i cotxes de luxe, com el Porsche 914-6 Múrene. També va dissenyar els metros de Santiago i el Caire i locomotores de la xarxa ferroviària xinesa.

La nova generació de tres d’alta velocitat que entraran en funcionament a França el 2025 encara conservaran les línies generals en el seu disseny exterior de Cooper, tota una celebritat al seu país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia