Necrològiques

SOCIETAT

Dol a Sabadell per la mort de Francisco Morales, dirigent veïnal i antic tinent d’alcalde

Membre del PSUC va ser la mà dreta d’Antoni Farrés en dos mandats (1979-1987)

L’activista Francisco Morales Sánchez, que va ser tinent d’alcalde en els primer mandats d’Antoni Farrés (1979-87), va morir ahir als 85 anys deixant una gran petjada sobretot en el moviment veïnal del municipi. Va ser, de fet, l’impulsor i el president de l’Agrupació de Veïns de Ca n’Oriac en ple franquisme en un barri amb grans mancances de serveis com l’aigua o l’electricitat i d’equipaments. El 2015 va rebre la Medalla d’Honor de Sabadell. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha recordat la figura de Morales amb un missatge a les xarxes socials.

Va néixer en una família de pagès a Andalusia i va ser un home marcat sempre per la repressió franquista, règim contra el que sempre va lluitar. A Sabadell el seu compromís amb els barris i les associacions de veïns el va portar a l’Ajuntament com a mà dreta de l’històric Antoni Farrés (PSUC). Va estar al seu costat en les hores següents al cop d’estat del 23-F del 1981.

A l’Ajuntament era el polític que treballava per portar els serveis a tota la perifèria. Després del segon mandat va tornar a la seva feina, en el sector de la construcció. No va deixar mai el seu activisme veïnal i es va mantenir vinculat al PSUC i posteriorment a Esquerrada Unida i Alternativa.

L’arquitecte i urbanista Manel Larrosa, gran col·laborador de Morales en el seus anys a l’Ajuntament, ha escrit sobre l’antic regidor en un article a isabadell.cat: “Des de l’ajuntament sempre fou conscient de les dues dimensions de la política, una cosa era la representació municipal i l’altre el moviment cívic veïnal i no les confongué mai, per més que en una època de democràcia recentment inaugurada ambdós camps presentaven límits que podíem confondre. Per aquest fet, en deixar l’ajuntament retornà a l’associació de veïns i a una activitat estrictament civil, sense confusió, plenament conscient de l’etapa provisional que havia viscut.”

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà al matí a 3/4 de 10 al tanatori de Sabadell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia