Necrològiques

SOCIETAT

Mor Bernard Preynat, el depredador sexual que va fer trontollar l’Església a França

El 2020 va ser condemnat a cinc anys de presó per haver abusat durant vint anys de menors d’entre 7 i 15 anys

L’antic sacerdot francès Bernard Preynat, condemnat el 2020 a cinc anys de presó per pederàstia, va morir diumenge als 79 anys, segons va confirmar la fiscalia de Saint-Étienne als mitjans del país. En el judici es va demostrar que Preynat, expulsat de l’Església el 2019 per un tribunal eclesiàstic, va cometre agressions sexuals a menors durant vint anys (1971-1991), fet que va obrir la capsa de Pandora dels abusos comesos per religiosos a França.

Arran del seu cas es va fer un informe sobre abusos similars. El balanç final, que es va fer públic el 2021, va ser demolidor: des del 1950, més de 300.000 infants i adolescents van ser víctimes de depredadors sexuals en diferents comunitats de religiosos o personal laic vinculat a entitats catòliques.

Preynat va ser trobat sense vida a casa seva i la policia ha apuntat que probablement va morir per causes naturals. El seu cos va ser trobat al lavabo de casa seva. Havia estat empresonat el 2021, però un any després va obtenir la llibertat condicional per motius de salut, tot i l’oposició de les víctimes.

Les agressions de Preynat a menors d’entre 7 i 15 anys van tenir lloc quan era mossèn a la seva parròquia en el grup d’escoltes de Saint-Luc, que ell mateix havia fundat als anys setanta. Durant l’històric judici, un dels advocats dels denunciants va calcular que hi podria haver més de 3.000 víctimes. Amb tot, a causa de la prescripció de molts casos, només deu antics fills de la parròquia van poder portar el seu cas davant dels tribunals.

El mateix Preynat va admetre davant del jutge haver agredit sexualment molts dels nens durant els campaments d’escoltes. Un dels psiquiatres que el va examinar el va descriure com un “pervertit sexual traïdor a la seva fe”.

L’escàndol el va destapar el 2015 una associació de víctimes que havia anat recollint testimonis de nens atacats per Preynat durant vint anys a la seva parròquia de Sainte-Foy-lès-Lyon.

Les revelacions van sacsejar la diòcesi de Lió, una de les més poderoses de França. L’arquebisbe Philippe Barbarin també va acabar als tribunals, on va ser condemnat en primera instància per no haver denunciat els abusos sexuals abans de ser absolt en apel·lació. Malgrat això, finalment va renunciar al seu càrrec.

A França la potència mediàtica del cas va portar el prestigiós director François Ozon a rodar una pel·lícula, Grâce à Dieu, estrenada el 2018, sobre aquesta història.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia