Necrològiques

CULTURA

Mor Lando Bartolini, tenor de fama mundial que va debutar al Liceu el 1973

Comparat amb Pavarotti, va protagonitzar les grans obres de Verdi i Puccini

El reconegut tenor italià Lando Bartolini (1937, Prato) ha mort als 87 anys, segons ha confirmat la televisió de la seva ciutat. Des de petit se’l va considerar un prodigi. Després de guanyar el premi Mario Lanza (1968) es va traslladar a Filadèlfia per estudiar en la prestigiosa Acadèmia d’Arts Vocals.

El Teatre del Liceu va ser el testimoni el 1973 del seu debut professional com a protagonista en l’obra Iris de Pietro Mascagni on va interpretar el paper d’Osaka en una òpera ambientada, com Madame Butterfly, al Japó. A partir de llavors va esdevenir una de les grans estrelles del teatre líric en l’àmbit internacional. Va tornar a Itàlia, a l’Scala de Milà, com a tenor d’Ernani, l’òpera de Giuseppe Verdi basada en la peça teatral de Víctor Hugo.

Va actuar en els grans teatres d’arreu del món: Viena, Munic, Hamburg, Berlín, París, Londres i l’Arena de Verona. També va ser un clàssic a Barcelona. Va aconseguir la nacionalitat dels EUA i el 1986 va substituir el gran Luciano Pavarotti en la producció d’Ernani que es feia a Chicago amb una gran recepció de la crítica, que el va posar a l’alçada del seu compatriota. El 1988 va fer el debut al Metropolitan de Nova York.

Els seus papers més reconeguts van ser el de Ramades a Aida (Verdi), que va interpretar 240 vegades i el de Calaf a Turandot (Puccini), que va fer 179 vegades. Va excel·lir en uns anys en què van coincidir en els grans teatres de l’òpera mundial alguns dels millors tenors de tots els temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia