Necrològiques

política

Mor als 101 anys el polític francès Roland Dumas, que va servir al govern de François Mitterrand

Va ser nomenat president del Consell Constitucional l’any 1995

El polític i advocat francès Roland Dumas, canceller durant el govern de François Mitterrand, ha mort avui a l’edat de 101 anys, segons informa el mitjà francès Le Monde.

Nascut el 23 d’agost de 1922 a la localitat francesa de Limoges, va ser membre del Partit Socialista i va exercir el càrrec de Ministre de Relacions Exteriors de França entre 1984 fins a 1986, reemplaçant a Claude Cheysson. Va romandre en el càrrec fins a la derrota socialista a les eleccions legislatives de març de 1986. Tot i així, va tornar al Quai d’Orsay després de la reelecció de Mitterrand el maig de 1988, fins a la derrota del Partit Socialista (PS) a les eleccions legislatives de març de 1993. Va ser Ministre d’Afers Exteriors francès durant el col·lapse del bloc soviètic, la Guerra del Golf i les negociacions del Tractat de Maastricht, entre altres. Després de perdre la reelecció a l’Assemblea Nacional de l’any 1993, va ser nomenat president del Consell Constitucional el 1995. Sota la seva presidència, l’organisme va defensar la immunitat judicial total del president francès.

L’any 2000 va ser acusat a l’escàndol de l’empresa de petroli francesa Elf Aquitaine. En total, el Tribunal Correccional de París va condemnar trenta persones per la malversació de 305 milions d’euros, quan era el primer grup industrial de França, i el seu principal executiu, Loïk Le Floch-Prigent, l’havia nomenat el president François Mitterrand. A causa de la notícia, Dumas va haver de renunciar al seu càrrec al Consell Constitucional i va ser condemnat a sis mesos de presó el 2001.

A banda de la seva carrera política, també va ser el marmessor de Pablo Picasso. Dumas va ser l’encarregat de realitzar els tràmits necessaris per traslladar el quadre Guernica de tornada a Espanya des de Nova York, tal com especificava l’última voluntat del pintor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia