Necrològiques

SOCIETAT

Antoni de Anzizu, degà emèrit dels procuradors catalans

Va impulsar i presidir als anys vuitanta el Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya

El jurista i empresari Antoni de Anzizu Furest (Barcelona, 1939), degà emèrit del Col·legi de Procuradors de Barcelona, va morir dijous, als 84 anys. Va ser un professional clau en el sector i en el funcionament de la justícia a Catalunya.

A banda de liderar durant molts anys el despatx Anzizu, López i Castellanos, fundat pel seu avi –José María de Anzizu Morell– el 1904, va ser clau en la fundació del Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya, el primer que hi va haver a l’Estat espanyol. En una operació mai vista, va aconseguir aplegar els col·legis de Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Terrassa i Tortosa. Va ser concebut com un òrgan per afirmar la identitat d’un col·lectiu professional de llarga història, arrelat i compromès amb Catalunya.

El Consell es va constituir el 5 de febrer del 1983 amb ell com a president i degà. “No va ser fàcil, perquè va haver de superar reticències importants de Madrid”, recorda Ignacio López, un dels socis del despatx Anzizu, López i Castellanos, que el 2011 també va ser nomenat president del Consell. La rellevància de l’entitat es va posar de manifest el 2005, quan va rebre la Creu de Sant Jordi.

De Anzizu, llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, va tenir també una gran implicació en la Fundació Lluís de Peguera. Va ser l’associació que va aconseguir portar el primer ordinador a un jutjat de Barcelona, el 1983: el número 4 de primera instància. Després, és clar, vindrien tota la resta. “Era un home avançat al seu temps, sempre inquiet, i tenia vincles amb Esade; durant tota la seva trajectòria, això es va notar”, rememora el seu antic soci.

El procurador va comprar el despatx al seu pare i va impulsar la renovació informàtica als anys setanta, amb la introducció d’un programa pioner per a la comptabilitat del despatx i la informatització de procediments. Es va jubilar el 2014. Abans, amb tot, va aconseguir que el despatx presentés, el 2012, la primera demanda telemàtica en un jutjat, una altra fita tecnològica. Un dels seus fills, Ignacio de Anzizu, és un dels actuals socis de la companyia i manté l’esperit familiar –quarta generació– del negoci. El procurador era el germà petit del conegut economista i empresari Josep Maria Anzizu (1933), que va morir el 20 de febrer. Va ser el dirigent esportiu que va aconseguir que la Federació Catalana de Pitch-and-Putt fos reconeguda internacionalment, primer, per la federació europea i, després, per la internacional. Josep Maria es va quedar la branca immobiliària del negoci familiar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia