Necrològiques

CULTURA

Mor Roberto Herlitzka, un dels grans actors italians de la seva generació

Va triomfar en el teatre i la fama li va arribar pel film ‘Buongiorno, netto’

El reconegut actor de teatre i cinema italià Roberto Herlitzka (1937, Torí) , al peu del canó durant més de sis dècades, ha mort avui als 86 anys, segons han avançat mitjans italians. Nascut en una família d’origen txec es va decantar per la interpretació des de ben jove.

A l’acadèmia nacional d’art dramàtic de Roma va ser deixeble del prestigiós director i dramaturg Orazio Costa, amb el qual va interpretar en els escenaris del seu país grans personatges teatrals d’Ibsen, Shakespeare, Txékhov i Molière entre d’altres als anys seixanta. La seva brillant trajectòria teatral li va permetre fer el salt al cinema, on també va treballar amb alguns dels grans directors italians de tots els temps.

Marco Bellocchio, amb el qual va tenir una relació més constant, el va triar perquè fes d’Aldo Moro en la seva pel·lícula més coneguda, Buongiorno, netto. La seva actuació va ser aclamada per la crítica. Va guanyar el premi de l’acadèmia italiana al millor actor i el film va rebre el premi especial del jurat al festival de Venècia. Aquell any i el següent va ser guardonat en els premis Ubu com a millor actor italià.

En el teatre va ser reconegut amb el premi Gassman com a millor actor tres vegades, l’última el 2013, any en què Paolo Sorrentino el va col·locar en el paper de cardenal en la seva gran obra mestra, La grande bellezza, Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. Va ser la seva última pel·lícula.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia