Necrològiques

cULTURA

Mor André Juillard, un dels autors més prolífics i reconeguts del còmic europeu

Seguidor d’Hergé, va rebre el 1996 a Angulema el guardó més rellevant per pot obtenir un dibuixant

Un dels dibuixants i guionistes de còmic de referència de les últimes dècades, el francès André Juillard (París, 1948), va morir ahir als 76 anys, segons va confirmar la seva editorial, Dargaud, a mitjans del seu país. El prolífic autor sempre va admetre que un dels seus autors preferits havia estat el llegendari Hergé, creador de Tintín, tot i que també se sentia molt vinculat a l’obra de Jean Giraud, Harold Foster, Edgar P. Jacobs o Jaques Martin.

El parisenc va poder col·laborar amb algun dels seus ídols. Així, amb Jacques Martin va publicar la sèrie Arno (1983-1987), Juillard va revolucionar el gènere conegut com a còmic històric, sobretot als anys vuitanta i noranta, a través de la poderosa editorial Glénat, amb sèries traduïdes al castellà, com Las sietes vidas del Gavilán (1983-1991), El secreto de la catedral, (1981), Los cátaros (1980) o 2.000 años de la historia de Calvados (1981).

A partir del 2000 es va fer càrrec de la famosa sèrie de detectius Blake i Mortimer, creada el 1946 per Edgar P. Jacobs. De fet, ell mateix havia reconegut que havia entrat en el món del còmic llegint les aventures d’aquests agents ficticis del servei d’intel·ligència britànic.

Abans d’esdevenir un dels autors més reconeguts del seu país, es va formar a l’escola nacional d’arts decoratives de parís. Es va estrenar amb petites col·laboracions a la revista Formule 1 als anys setanta. Després de fer una adaptació pròpia de Romeo i Julieta va escriure la seva primera sèrie pròpia, les aventures del cavaller Bohémond de Saint-Gilles, basada en textos de Claude Verrien. Entre els reconeixements que va rebre destaquen el gran premi en el festival de còmics més rellevants a Europa en reconeixement a la seva trajectòria . El 2000 a Astúries li van concedir el premi a la millor història curta en els Haxtur Awards.

El 2006, ja dins l’editorial Dargaud, va unir forces amb Pierre Christin en la sèrie Lena. Fa tres anys va recuperar un dels seus personatges preferits en un nou volum de Las sietes vidas del Gavilán amb Patick Cothias com a guionista.

L’autor també va il·lustrar una de les edicions franceses de Mentre agonitzo, novel·la de William Faulkner.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia