Necrològiques

cultura

Mor el fotògraf Manuel Hernández de León, que va immortalitzar el 23-F

Amb Manuel Pérez, va aconseguir realitzar les úniques fotos de l’intent de cop d’estat

El fotògraf Manuel Hernández de León, conegut com Manolín i pel fet de ser un dels professionals d’Efe que van capturar l’intent de cop d’estat del 23-F del 1981 i que va contribuir a consolidar el prestigi de l’agència de notícies, ha mort a l’edat de 75 anys, segons informa el mateix mitjà.

Nascut el 1949, va passar tota la seva vida professional a Efe, on va entrar com a aprenent al laboratori gràfic als tretze anys i hi va estar fins a la seva jubilació, el 2012. Bona part de la seva trajectòria com a fotògraf es va dur a terme durant la Transició, on cobria l’activitat parlamentària i política del territori espanyol i l’actualitat de la Casa del Rei.

El 23 de febrer del 1981, juntament amb el seu company Manuel Pérez Barriopedro, va aconseguir realitzar les úniques fotos que es van fer de les Corts aquell dia sobre l’intent de cop d’estat. Tot i que la imatge més famosa va ser la de Tejero amb la pistola enlaire des de la tribuna d’oradors que va fer Barriopedro des d’un costat, Hernández va capturar més imatges que no van quedar enrere, com la del tinent coronel mirant fixament l’objectiu de la seva càmera, que es trobava davant del seu company.

Per tal que no li prenguessin el material gràfic, va preguntar a un sergent si podia anar al servei, i ja allà, on es va trobar en aquell moment amb el president Adolfo Suárez, va aprofitar per ficar-se el rodet de la càmera a la roba interior.

Un cop alliberat, va anar ràpidament als laboratoris d’Efe per revelar els negatius, i el llavors president de l’agència, Luis María Ansón, va enviar les fotos als mitjans, unes imatges que van fer la volta al món, tant en la premsa estatal com en la internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia