Necrològiques

cultura

Mor Paolo Dessì, gran referent de la nova cançó algueresa

Des dels seixanta va ser un gran defensor de la cultura i la llengua a Sardenya

Una de les grans veu de la cançó algueresa, Paolo Dessì, va morir ahir als 78 anys víctima d’un càncer, segons va informar a revista Enderrock. El cantant va ser en les darreres dècades un dels grans defensors de la llengua i la cultura catalana tant a Sardenya com a la resta dels Països Catalans. El cantant guitarrista i pianista va musicar durant la seva llarga carrera poemes de Salvador Espriu, Joan Elies Adell i Carles Duarte, amb el qual va col·laborar en diferents projectes.

Va començar la seva trajectòria musical als seixanta en l’escena pop de l’Alguer en el grup I Notturni. Al costat del poeta Antoni Cornzu va fer el salt a la cançó en català arran de la creació del Centre d’Estudis Algueresos el 1968. Seguint els passos dels seus referents de la nova cançó va crear va liderar el moviment de la nova cançó algueresa.

En el seu primer disc, Folclore di Sardengna (1971), va comptar amb la col·laboració de la coral del centre d’estudis. També hi van participar altres intèrprets que més endavant gravarien cançons en solitari, com Antonella Salvietti, Lalla Baraccu, Pasqual Gallo, Rosanna Cadau i Agustí Salis. El 1998 va publicar l’obra Rimes i cançons algueres amb adaptacions de textos d’Antoni Coronzu, Rafael Catardi i Antoni Bal·lero de Candia.

Després d’un llarg silenci discogràfic fa quatre anys va publicar el seu darrer àlbum, Pels camins del mar. Un dels temes destacats del disc és la versió amb música del conegut poema de Joan-Salvat Papasseit Dona’m la mà, del qual Ovidi Montllor en va fer la seva pròpia versió. Dessì era soci de Plataforma per la Llengua, entitat que avui ha recordat la seva figura en un missatge a la xarxa X: “Una veu generosa i única de la nova cançó algueresa. Bon viatge en la barca del temps, estimat Paolo.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia