Necrològiques

CULTURA

Mor el director Jean-Charles Tacchella, director de la premiada ‘Cosí, cosina’

La pel·lícula francesa va ser nominada a tres premis Oscar el 1977

El director i guionista francès Jean-Charles Tacchella (Cherbourg, 1925) va morir ahir als 98 anys al seu domicili de Versalles, segons van informar mitjans francesos. Va triomfar entre el públic i la crítica amb la comèdia Cosí, cosina (1975), que va ser nominada el 1977 a tres premis Oscar, millor guió original, millor actriu (Marie-Christine Berrault) i millor pel·lícula estrangera. Tachella va ser nominat amb aquest icònic film al seu únic Globus d’Or i al César a la millor pel·lícula. També va ser premiat com a millor director en el festival de Sant Sebastià. El 1989 el cineasta per Joel Schumacher va fe-ne una nova versió amb el títol de Cosins amb guió del mateix Tacchella.

El cineasta s’havia mudat a París amb 19 anys per dedicar-se plenament al seu somni, el cinema, després d’haver començat els seus estudis a Marsella. A la capital francesa va conèixer figures clau de la indústria cultural del país, com André Bazin, Alexandre Astruc, René Clément o Jean Cocteau. Amb algun d’ells va impulsar el moviment Objectif 49, un club de cinema que va esdevenir decisiu en el naixement de la Nouvelle Vague i que va presidir Cocteau. Un altre dels seus films destacats va ser Escalier C, que va ser nominat a dos premis Cèsar el 1985.

Va dirigir una dotzena de pel·lícules i dos curtmetratges. El 2001 va ser nomenat president de la cinemateca francesa i dos anys després es va convertir en el president d’honor de la institució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia