Necrològiques

cultura

Mor Alfredo Garrido, la veu de ‘Mazinger z’

Va escriure i cantar les lletres de llegendàries sèries infantils dels vuitanta com ‘Heidi’ i ‘Marco’

El músic Alfredo Garrido Garcia (Bilbao, 1933), el cantant i productor musical que va escriure i cantar la mítica cançó en castellà de Mazinger Z, va morir dissabte passat als 91 anys. El personatge forma part de la memòria sentimental de tota una generació. Creada per Gô Nagai es va fer una sèrie d’èxit que va estrenar a TVE el 1978.

El cantant i músic basc havia començat la seva trajectòria als anys cinquanta amb un grup de Bilbao conegut com Los Chimberos. Després, en solitari, va convertir-se en un cantant pop que va fer gires per tot el món abans de forjar una llarga carrera com a productor i lletrista. Ho va explicar ell mateix en una conversa amb El Punt Avui el 5 de novembre del 2017 arran de l’homenatge que li van fer al Saló del Manga d’aquell any: “Jo era cantant per a Philips (que després va ser Fonogram i, després, Polygram), i el 1971 em van contractar també com a productor. Vaig produir Nino Bravo, Camarón, Paco de Lucía, i també Plácido Domingo, amb l’himne del mundial. Vaig descobrir molts talents com ara Tino Casal, Los Chichos, Luz Casal...”

Mentre feia de productor, es van començar a estrenar sèries infantils que van marcar un abans i un després, com ara Heidi. Va descobrir que allà hi havia un filó i va començar a gravar versions en castellà de les cançons originals japoneses. Primer va escriure totes les cançons de Marco, que eren inèdites, fugint de la música original de la sèries. Més endavant, l’audiència va preferir sèries d’acció i Mazinger Z va arribar just a temps per omplir aquest buit. Ell mateix va escriure la lletra, la va cantar i la va gravar inspirant-se en la música original.

Durant un temps es va atribuir l’èxit de la cançó a Raphael, però els dos artistes van confirmar que tot el mèrit era de Garrido.

Garrido va fer posteriorment les cançons de Vickie el vikingo, La abeja Maya, Tarzán i moltes més sèries mentre continuava la seva tasca com a productor estrella de molts artistes espanyols. De fet, va ser l’autor de l’himne del mundial d’Espanya del 1982 que va cantar Plácido Domingo.

La influència en al cultura popular de Garrido és tan immensa que el 2015 es va batejar amb el seu nom la plaça de Cabra de Camp (Alt Camp) on es troba la coneguda estàtua gegant de Mazinger Z.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia