Necrològiques

cultura

Mor l’arqueòleg Agus Gamarra, membre de l’equip de restauració d’El Born

Participava també en projectes internacionals, com la recuperació del temple Thutmosis III a Luxor

El reconegut restaurador i arqueòleg Agus Gamarra Campuzano (1966), una figura estimada i respectada en molts projectes de recuperació a Catalunya i en l’àmbit internacional, va morir diumenge als 58 anys, segons ha confirmat el Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic del Departament de Cultura. Va dedicar tres dècades de la seva trajectòria professional a rescatar patrimoni cultural. Va ser membre del taller i l’escola Laberint d’Horta (1990-92). Des dels seus inicis, el 2001, va formar part de l’equip de conservació i restauració a Barcelona d’El Born Centre de Cultura i Memòria. El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha remarcat, en la seva nota de comiat a la xarxa X, la seva tasca en el projecte de restauració i consolidació de la muralla romana a Olèrdola.

Llicenciat i doctorat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, Gamarra es va especialitzar en restauració a la Universitat de Bolonya. Posteriorment va perfeccionar els seus estudis de restauració en pedra i arqueologia a la Universitat de Lisboa i Coïmbra. El 1993 va impulsar la seva pròpia empresa de restauració i conversació.

A banda dels diferents projectes en els quals va treballar a Catalunya i la resta de l’Estat, va participar en projectes internacionals de gran calat al Sudan i Egipte on va treballar per grans organitzacions i fundacions pel foment de la cultura així com museus i estats. Va ser determinant en la recuperació de la grandesa del temple de Thutmosis III a Luxor, un dels projectes arqueològics més rellevants de la darrera dècada.

Era expert en el desenvolupament de projectes i plans directors per la posada en valor i preparació de visites de jaciments i edificis històrics. Entre els seus treballs més rellevants a Catalunya destaquen els que va dur a terme en el Museu Arqueològic de la Noguera Pla d’Almatà, la muralla romana d’Olèrdola (Parc del Garraf) i el conjunt d’El Born a Barcelona. Va col·laborar amb el museu de Badalona i la Societat Catalana d’Egiptologia, entre moltes d’altres associacions del país.

El servei de Patrimoni Arqueològic ha publicat una nota recordant la figura de Gamarra: “Més enllà dels seus èxits professionals, l’Agus era conegut per la seva generositat i calidesa. Compartia el seu coneixement amb un entusiasme contagiós en xerrades, seminaris i cursos, i la seva presència era sempre un suport incondicional en qualsevol projecte de conservació.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia