Necrològiques

cultura

Adeu a Maria Rosa Barbany, una de les sopranos catalanes més internacionals

Tenia 96 anys i després d’esdevenir una jove prodigi a Barcelona va triomfar en grans escenaris europeus

La cantant Rosa Maria Barbany Sallent (Granollers, 1928), una de les sopranos catalanes de més renom internacional, va morir el passat 6 de setembre a Barcelona als 96 anys deixant un llegat molt reconegut en el món de la lírica, no només a Catalunya sinó en grans escenaris europeus.

De petita va anar a viure a Barcelona amb la família, on es va formar a l’Escola Municipal de Música. Va destacar en la disciplina de cant amb la professora Concepció Callao. Posteriorment va estudiar al conservatori on va exhibir el seu talent guanyant el Premi Extraordinari de Música el 1953. Això li va permetre obtenir dues beques del ministeri d’Exteriors per viatjar a Itàlia i a Alemanya. Així, es va formar en lied –composicions breus en alemany per a veu i piano– amb el mestre Giorgio Favaretto a Siena i a Roma abans d’anar a Stuttgart (1956) on va estudiar amb Martha Haas moltes de les grans peces de Mozart.

Més endavant encara va obtenir una altra beca a Londres gràcies a la Fundació del mallorquí Juan March on va ampliar la seva tècnica en lied. Va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona en la modalitat de cant, va actuar en les principals sales de concert d’Europa i va cantar grans òperes en els principals teatres.

Molts detalls de la seva vida i carrera musical, amb tot, encara no són del tot coneguts. Gràcies a les investigacions i la recerca que ha dut a terme el professor universitari Edmon Elgström, president de l’Associació d’Exalumnes del Conservatori, es coneixen aspectes clau en la trajectòria de la seva figura. Elström ha revelat en un article a la Revista Musical Catalana que Barbany va cantar amb orquestres com la Filharmònica de Stuttgart, la de Cambra de Lausana, la Filharmònica de Frankfurt, la Gulbenkian de Lisboa, la Santa Cecília de Roma, la de la Radiotelevisió Italiana (RAI) o la municipal de Barcelona. També cita com a col·laboradors seus els pianistes Àngel Soler i Enriqueta Garreta i intèrprets clàssics com Genoveva Gálvez, Maria Rosa Calvo, Renata Tarragó i Gracià Tarragó.

Entre les seves gravacions, Elström, que va tenir l’ocasió de conèixer personalment la soprano a Barcelona, destaca la Missa d’Stravinsky amb la Coral Sant Jordi (Harmonia Mundi) i el disc que va interpretar amb el guitarrista Emili Pujol. També va actuar de forma assídua en programes musicals de la BBC a Londres. En els últims anys havia viscut entre la capital britànica i Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.