societat
Mor Marian Turski, supervivent d’Auschwitz
Va ser una figura clau en la preservació de la memòria de l’Holocaust
Marian Turski, periodista, historiador i supervivent del camp de concentració nazi d’Auschwitz, va morir ahir dimarts a Varsòvia als 98 anys, segons va comunicar el Consell Internacional d’Auschwitz, una entitat que agrupa víctimes supervivents. Turski va destacar per la seva lluita incansable en favor de la memòria de l’Holocaust i la defensa dels drets humans. Al llarg de la seva vida, es va esforçar per combatre la indiferència davant la injustícia i la discriminació.
Va néixer el 26 de juny de 1926 a Druskininkai, en aquell moment part de Polònia i actualment situada a Lituània. Durant la Segona Guerra Mundial, va viure al gueto jueu de Lódz fins que, el 1944, va ser deportat a Auschwitz-Birkenau i posteriorment traslladat a Buchenwald.
Després de la guerra, es va establir a Varsòvia, on va exercir com a periodista i va dirigir durant gairebé set dècades la secció històrica del setmanari Polityka. A més, va formar part de la junta directiva de l’Associació de Veterans i Víctimes Jueus de la Segona Guerra Mundial i va presidir el Consell del Museu Polin d’Història dels Jueus Polonesos. El 1965, va participar en la marxa de Selma a Montgomery als Estats Units, al costat de Martin Luther King, en defensa dels drets civils i el dret al vot de la població afroamericana.
El passat 27 de gener, en el seu últim acte públic durant la commemoració del 80è aniversari de l’alliberament d’Auschwitz, Turski va alertar sobre els perills de l’odi i va fer una crida a la reconciliació, destacant la importància de resoldre els conflictes mitjançant el diàleg.
Una de les seves frases més recordades, “no siguis indiferent”, que ell mateix va definir com un “onzè manament”, posava en relleu el risc de normalitzar la injustícia fins al punt de no adonar-se del perill que suposa per a les generacions futures. El seu llegat ha estat reconegut arreu del món. A Polònia i en altres països s’han multiplicat les mostres de condol i els missatges que recorden la importància del seu testimoni. El Primer Ministre de Polònia, Donald Tusk, ha assenyalat que el lema de Turski s’ha convertit en una guia moral, mentre que el ministre de Justícia, Adam Bodnar, l’ha descrit com un referent per a diverses generacions.