cultura
Mor Clem Burke, bateria del mític grup de pop Blondie
Va treballar amb altres artistes llegendaris com Bob Dylan i Ramones
Clement Burke, històric bateria i membre cofundador de la llegendària banda Blondie, ha mort aquest dilluns als 70 anys després de lluitar contra un càncer. La notícia ha estat confirmada per la mateixa banda en un comunicat difós a través dels seus canals oficials i recollit pel mitjà especialitzat Billboard. ”Amb una profunda tristesa, compartim la notícia de la mort del nostre estimat amic i company de banda Clem Burke, després d’una batalla que va afrontar de manera privada contra el càncer”, expressa el comunicat. La banda ha destacat que Burke no era només un bateria: “Era el cor de Blondie. El seu talent, la seva energia i la seva passió per la música eren incomparables”.
Nascut a Nova Jersey el 24 de novembre de 1954, Burke es va unir a Blondie l’any 1975, poc després que Debbie Harry i Chris Stein iniciessin el projecte. Va participar en tots els àlbums de la banda, des del debut homònim Blondie (1976) fins a l’èxit rotund de Parallel Lines (1978), així com en àlbums mítics com Eat to the Beat (1979) i Autoamerican (1980), consolidant el so únic de Blondie dins del panorama del postpunk i la new wave americana.
Després de la dissolució temporal de Blondie el 1982, Burke va continuar una trajectòria prolífica col·laborant amb artistes de la talla de Bob Dylan, Eurythmics, Iggy Pop, Joan Jett i els Ramones. Amb aquests últims va actuar breument sota el pseudònim “Elvis Ramone” l’any 1987.
El retorn de Blondie el 1997 va comptar de nou amb Burke a la bateria, i va continuar formant part del grup fins al seu últim àlbum d’estudi amb ell, Pollinator (2017). A més, va fundar projectes com el Clem Burke Drumming Project, dedicat a estudiar els beneficis físics i mentals de la percussió.
Burke també va ser reconegut per la seva resistència física; va participar en un estudi universitari que analitzava l’impacte de tocar la bateria en el cos humà, i el 2011 va rebre un doctorat honorífic per aquesta contribució científica.