Necrològiques

Tomàs Gil Membrado

Autor de més de 1.300 sardanes, en 50 anys de composició

Tomàs Gil Membrado va morir a Barcelona dimecres, 4 de juny, a l'edat de 99 anys, segons va comunicar la Confederació Sardanista de Catalunya. Va ser l'autor de sardanes més prolífic, amb més de 1.300 sardanes.

Va néixer a Horta de Sant Joan el 20 d'abril del 1915. Va ser instrumentista de fiscorn a la cobla Barcelona i també director artístic i es va incorporar a la composició de cobla i a la sardana l'any 1964, passats els 40 anys. Per això se'l considera l'autor més productiu.

Moltes de les seves obres, dins de la seva extensa producció, gaudeixen del favor del públic i del jurat amb diversos premis. Així, fins a 70 de les seves sardanes han estat guardonades. Alguns exemples en són: ‘Roca de Quer', del 1967; ‘Figueres 1267', del 1967, ‘La cova de les falcies' o ‘La Mare de Déu de Gràcia', del 1979.

Sens dubte, però, la seva obra més famosa i propagada és ‘La flama de la sardana', convertida pel seu títol i la seva musicalitat en tot un símbol. També destaquen ‘Els tres patufets', ‘Colla Oreig' o ‘Colla Maig'. Va ser autor d'obres simfòniques per a una o dues cobles, i també va compondre música religiosa, coral i, durant una època, música lleugera.

L'any 2010 se li va concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

L'enterrament serà avui divendres, 6 de juny, a 1/4 d'11 del matí, al Tanatori de Collserola de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia