Canals

Calçats Baró

Empresa fundada el 1893 per un sabater de Sant Jordi Desvalls que es va establir al carrer Fontanilles, manté la continuïtat després que la quarta generació s'ha responsabilitzat del negoci

L'any 1893 Antoni Baró i Bar­bosa, que era ori­gi­nari de Sant Jordi Des­valls, es va esta­blir al car­rer Fon­ta­ni­lles, al dar­rere de la casa de la Mise­ricòrdia i després de donar-se d'alta a l'ajun­ta­ment va obrir una saba­te­ria i allà es va man­te­nir fins al 1900, any en què es va tras­lla­dar al car­rer Sant Fran­cesc, que era un dels cen­tres comer­ci­als emer­gents de la ciu­tat. Antoni Baró Puig recorda que en època del seu avi nor­mal­ment es feien les saba­tes a mida i els pro­fes­si­o­nals tre­ba­lla­ven amb les for­mes, o sigui les plan­ti­lles de fusta que copi­a­ven el peu del cli­ent. «Quan tor­nava per fer-se unes saba­tes o un butzwe­guins, o sigui unes boti­nes –asse­gura Baró–, tan sols havia d'esco­llir el model i el color que volia».

Després que l'any 1929 morís el fun­da­dor de la nis­saga, l'esta­bli­ment va pas­sar a mans del seu fill Joan Baró i Vila, que a més de saba­ter era un reco­ne­gut pro­fes­si­o­nal de la música que, entre viat­ges i actu­a­ci­ons, va dei­xar les reg­nes de la casa a la seva esposa Mar­ga­rida Puig, la qual, fins que l'any 1943 van llo­gar la pri­mera depen­denta, es va encar­re­gar d'una botiga que va anar crei­xent fins que el 1961, quan Antoni Baró Puig es va casar amb Victòria Valls, va obrir una sucur­sal a l'Argen­te­ria. Com publi­cava el diari Los Sitios: «S'han obert les por­tes i s'han encès els llums d'un nou esta­bli­ment comer­cial de la nos­tra ciu­tat. S'ha obert al cor d'aquesta, con­cre­ta­ment al car­rer de l'Argen­te­ria. Don Joan Baró, pres­tigiós i veterà en el ram de la saba­te­ria, ha inau­gu­rat una botiga de calçat que ha pro­vo­cat l'admi­ració de tots els que hi van pas­sar durant les pri­me­res hores... Amb pas­sos lents però segurs i ferms, el nos­tre comerç se situa a l'altura de l'esforç de tots els ciu­ta­dans per asso­lir aquesta Girona bri­llant que tots desit­gem i a la qual don Joan Baró aporta un altre gra de sorra amb aquest cèntric i modern esta­bli­ment». L'aposta per l'Argen­te­ria va fun­ci­o­nar, els Baró van obrir un altre esta­bli­ment al car­rer Nou el 18 de maig del 1964, un espai diàfan deco­rat per Joan Baró Puig en el qual juga­ven un paper des­ta­cat les foto­gra­fies de Jordi Soler, que va supo­sar un dels moments dolços d'una família que ha con­ti­nuat venent saba­tes. I més ara, que la quarta gene­ració, Antoni Baró Valls i Victòria Baró Valls, ha de llui­tar con­tra la pressió de les franquícies, les mul­ti­na­ci­o­nals i la dis­plicència dels joves que han modi­fi­cat els hàbits de com­pra. Tot i que la botiga de l'Argen­te­ria va pas­sar a inte­grar-se al com­plex for­mat per les dependències de la joie­ria Pere Quera, els Baró tenen clara la filo­so­fia de la pròpia super­vivència: «Estem en la lluita diària, és més difícil que anys enrere, però nosal­tres estem llui­tant tant con­tra els can­vis de tendència, com con­tra les impo­si­ci­ons de deter­mi­na­des mul­ti­na­ci­o­nals que exi­gei­xen uns números de venda que, per Girona, són irre­als.»

Calçats Baró
Any
1893
hISTÒRIA
Calçats Baró la va fundar el 1893 Antoni Baró Barbosa, que es va establir al carrer Fontanilles i es va traslladar al carrer Sant Francesc. Avui la quarta generació, Antoni Baró Valls i Victòria Baró Valls, s'ha responsabilitzat del negoci i continua venent sabates.

Una nissaga de músics i sabaters

Antoni Baró Puig explica que va néixer a sobre de la botiga del carrer Sant Francesc, que era la casa on vivien els pares, i que, tot i que havia après a caminar darrere el taulell, quan va arribar a la majoria d'edat va decidir que no es volia quedar lligat a Girona i es va fer representant de sabates, una feina que el va portar per tot Catalunya i a la qual es va dedicar quinze anys. Amb tot, es va veure obligat a deixar-la quan es va morir la seva mare, i es va encarregar del negoci familiar.

Antoni Baró explica amb una certa nostàlgia que va ser el primer membre de la nissaga que no es va dedicar a la música, i remarca que hi havia hagut tres generacions d'intèrprets que, seguint la petja d'Antoni Baró i Barbosa, van donar figures principals, com ara Antoni Baró Güell, reconegut compositor de sardanes; Jaume Baró, Pere Baró i Enric Baró, que era compositor.

Tot i que Joan Baró Vila, que era el petit de set germans, va ser qui es va quedar la botiga, la seva afició a la música –era un reconegut intèrpret de violí, fiscorn i saxo– el portava a fer llargs viatges, a integrar-se en orquestres i formacions diverses que podien actuar des de Londres fins a Madrid, en periples que va mantenir fins l'any 1945, quan va decidir que ja havia fet prou voltes al món i va deixar la música professional per fundar l'Orquestra de Cambra de Girona, una formació de prestigi que en temps de sequera cultural va intentar recuperar clàssics com ara Brams i Vivaldi, i fins i tot va actuar al Palau de la Música Catalana. Antoni Baró Puig, que estima Vivaldi però sobretot és aficionat a la pesca –al seu despatx, s'hi descobreixen records, trofeus i fotografies, entre altres les que certifiquen la captura de tonyines imponents–, juga sobre segur. Sap que en 117 anys de vida la botiga és un actiu conegut per generacions de clients que es diuen d'avis a pares i fills que aquesta és una empresa amb garanties on poden trobar el millor calçat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.