Articles

MONTILLA HA RECONEGUT QUE EL PACTE AMB ERC

ÉS una hipoteca al servei dels interessos De PARTIT

Cercles quadrats

“Les argúcies dialèctiques per justificar un pacte parlamentari de circumstàncies són perfectament legítimes, però en cap cas poden modificar la tossuda realitat”

Diven­dres pas­sat, en un míting cele­brat a Saba­dell amb la presència del minis­tre Ramón Jáure­gui, José Mon­ti­lla va dir lite­ral­ment que li feia por “un govern de CiU, hipo­te­cat per ERC: un govern naci­o­na­lista, sobi­ra­nista i inde­pen­den­tista”. Un govern hipo­te­cat per ERC... com el seu, pot­ser? L'afir­mació ultra­passa amb escreix la cate­go­ria del cinisme. De fet, mos­tra ober­ta­ment, gai­rebé obs­ce­na­ment, les veri­ta­bles dimen­si­ons d'una con­tra­dicció que fa qua­tre anys alguns van insis­tir a ubi­car en l'esfera de la pura nor­ma­li­tat. Heus aquí la nor­ma­li­tat: algú que és pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat gràcies als vots d'ERC alerta ara del risc d'un govern hipo­te­cat per aquesta mateixa for­mació! Mon­ti­lla, en tot cas, no fa res més que reco­llir i com­pen­diar en una sola frase les dot­ze­nes de legi­ti­ma­ci­ons periodísti­ques dutes a terme després de la cons­ti­tució del segon tri­par­tit, l'any 2006. Vis­tes amb pers­pec­tiva, aque­lles supo­sa­des anàlisis des­ti­na­des a demos­trar la qua­dra­tura del cer­cle tenen un punt de pate­tisme, més encara pre­nent en con­si­de­ració la forma –poc o gens ele­gant– com alguns dels seus autors se n'han des­dit en els dar­rers mesos.

Ara fa tot just qua­tre anys, es van esgri­mir tres tipus d'argu­ments per jus­ti­fi­car la repe­tició d'un tri­par­tit que ni tan sols havia pogut aca­bar la legis­la­tura. Convé recor­dar que ERC havia estat expul­sada del govern. També és impor­tant subrat­llar que, imme­di­a­ta­ment després, l'ales­ho­res can­di­dat Mon­ti­lla va obte­nir els pit­jors resul­tats de tota la història del PSC. Aquest era el pano­rama, però això no impe­dia gra­pe­jar aco­mo­datícia­ment deter­mi­nats argu­ments com si fos­sin un cub de Rubik. Comen­cem pel pri­mer grup: les apel·laci­ons a l'har­mo­nia que reg­na­ria entre un govern soci­a­lista a Madrid i un govern soci­a­lista a Bar­ce­lona. Facin memòria o, més fàcil encara, fur­guin per l'heme­ro­teca deter­mi­nats arti­cles d'opinió. Aquesta con­junció –deien lla­vors alguns– per­metrà des­ple­gar l'Esta­tut sense entre­bancs i, en con­seqüència, enfor­tir la idea d'una Espa­nya veri­ta­ble­ment fede­ral i plu­ri­na­ci­o­nal. El resul­tat és ben a la vista. L'Esta­tut ha aca­bat com ha aca­bat, i el fede­ra­lisme no sem­bla gau­dir d'una salut pletòrica, pre­ci­sa­ment. Pel que fa als pro­gres­sos de la idea de plu­ri­na­ci­o­na­li­tat d'Espa­nya, val més no par­lar-ne: ara és com una broma de mal gust.

El segon grup d'argu­ments estava rela­ci­o­nats amb la idea d'“esquerra”. Par­tint del lloc comú dels “dos eixos”, l'ideològic i el naci­o­nal, el experts a reme­nar el cub de Rubik del tri­par­tit trans­for­ma­ven qua­drats en cer­cles, cer­cles en qua­drats i el que con­vingués.

Aquesta amena faula dels dos eixos, en tot cas, es fa i es desfà amb una gran ale­gria. Ara mateix, l'esquerrà Mon­ti­lla ja no en vol saber res de l'esquerrà Puig­cercós ni de l'esquerrà Her­rera. A l'esquerrà Mon­ti­lla, per cert, no va sem­blar que li fes gaire nosa el pacte que el seu core­li­gi­o­nari Patxi López va sig­nar al País Basc amb el PP. Una altra “nor­ma­li­tat”, un altre cer­cle qua­drat: a Bar­ce­lona els soci­a­lis­tes bus­ca­ven el suport dels inde­pen­den­tis­tes, i a Vitòria de la dreta espa­nyo­lista. “Per tal d'aver­go­nyir la mas­ca­rada / entre tan­tes dis­fres­ses em dis­fresso”, diuen els ver­sos del gran Pere Quart. No cal afe­gir-hi gran cosa més.

I arri­bem al ter­cer i més impor­tant dels argu­ments: un pacte CiU-ERC “hau­ria par­tit el país en dues mei­tats”. Entorn d'aquest assumpte va arri­bar a sor­gir fins i tot una petita escolàstica encar­re­gada d'actu­a­lit­zar, polir i blin­dar la idea. Han pas­sat qua­tre anys, només qua­tre, i ara sem­bla que tot allò només era una frase feta. De fet, aque­lla frase feta ha can­viat radi­cal­ment de to: ara es pro­nun­cia en forma d'amenaça. Molt dis­cre­ta­ment, sí, però en forma d'amenaça. La cosa sona si fa no fa així: “Fins ara hem tin­gut l'opor­tu­ni­tat de par­tir el país en dos i no ho hem fet, però això no sig­ni­fica que aquesta pos­si­bi­li­tat ja no exis­teixi”. Aquesta idea difusa però alhora con­tun­dent està esquit­llada en la majo­ria de decla­ra­ci­ons de diri­gents del PSC. En alguns casos resulta poc audi­ble i en altres és ben bé estri­dent, però el seu rere­fons és exac­ta­ment el mateix.

I així arri­bem a la cons­ta­tació final: els cer­cles qua­drats no exis­tei­xen, i els qua­drats cir­cu­lars tam­poc. Les argúcies dialècti­ques per jus­ti­fi­car un pacte par­la­men­tari de cir­cumstàncies són per­fec­ta­ment legítimes, però en cap cas poden modi­fi­car la tos­suda rea­li­tat. L'any 2003 o l'any 2006 no exis­tia pas una majo­ria social iden­ti­fi­ca­ble amb el tri­par­tit: uns van votar el PSC o ICV per unes raons, i uns altres van votar ERC per unes altres. Aquesta majo­ria no ha exis­tit, ni exis­teix, ni exis­tirà mai, perquè els seus objec­tius resul­ten lite­ral­ment con­tra­dic­to­ris. La lega­li­tat d'un front par­la­men­tari d'aquest tipus resulta inqüesti­o­na­ble; la seva legi­ti­mi­tat política no tant, en la mesura que és el resul­tat d'una aposta interes­sada per la ficció, que en política sem­pre és sinònim de feblesa i d'ines­ta­bi­li­tat. Això ho vaig dir en un arti­cle publi­cat en aques­tes matei­xes pla­nes ara fa tot just qua­tre anys, i ho torno a repe­tir ara empa­rat en la frase que diven­dres pas­sat va pro­nun­ciar José Mon­ti­lla a Saba­dell: “Un govern de CiU, hipo­te­cat per ERC: un govern naci­o­na­lista, sobi­ra­nista i inde­pen­den­tista”. Mon­ti­lla reco­nei­xia tàcita­ment que el seu pacte amb ERC no tenia res a veure amb les esquer­res, ni amb la cohesió social ni amb res per l'estil, sinó que era una mera hipo­teca al ser­vei dels interes­sos del seu par­tit. Una hipo­teca sub­prime, dit sigui de pas­sada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.