Canals

La força d'un grup

Com es va fer la foto

“Va, que hem de fer el diari”

L'edifici centenari de la Farinera Teixidor de Girona, va ser el lloc de trobada

Hi havia pressa per enllestir aviat la foto i anar a fer el diari de l'endemà

Els periodistes somnotícia quan, per bé o per mal, mereixem ser-ho, com tothom. Avui, per bé

Els de València es van haver de lle­var a les cinc de la mati­nada per poder aga­far l'auto­car que sor­tia de Tor­tosa a les vuit i que tenia com a des­ti­nació Girona.

Els de més a prop s'ho van poder pren­dre amb més calma, però aquell dia, diven­dres 19 de novem­bre, més auto­cars i molts cot­xes par­ti­cu­lars van trans­por­tar cap a Girona el per­so­nal repar­tit per tot el ter­ri­tori que tre­ba­lla, en fei­nes diver­ses, a El Punt, l'Avui, El 9, Presència, L'Econòmic... Els dia­ris de pro­xi­mi­tat tenen la cen­tral molt lluny. Si no la hi tin­gues­sin, si la gent no estigués repar­tida pel país, no serien dia­ris de pro­xi­mi­tat. Va venir gent de les Ter­res de l'Ebre, de Reus, de Valls, de Tar­ra­gona, del Penedès, del Gar­raf, del Vallès, de Bar­ce­lona, de Bada­lona, del Maresme, de cada comarca giro­nina, de Per­pinyà, de Lleida... Els peri­o­dis­tes des­ta­cats a Madrid no van poder arri­bar per culpa d'una vaga fer­roviària que al cap­da­vall es va aca­bar des­con­vo­cant. Els de l'estran­ger van enviar records. Es trac­tava de fer una foto de con­junt. La foto que il·lus­tra la por­tada i la con­tra­por­tada d'aquest espe­cial. La cita era a les onze davant la Fari­nera, l'edi­fici cen­te­nari que, com el nom indica, en ori­gen havia ser­vit per fabri­car i dis­tri­buir farina, i com que no només de pa viu l'home sinó també de la paraula i de l'espe­rit, des de fa anys acull la redacció d'El Punt a Girona i, ara, els ser­veis cen­trals de tot el grup. Tot lliga. I si no lliga, es fa lli­gar.

Quan els gai­rebé qua­tre-cents peri­o­dis­tes, tècnics, comer­ci­als, admi­nis­tra­tius, direc­tius, etcètera van haver pres posició davant l'edi­fici històric, es va pro­duir una imatge antiga que evo­cava aque­lles sor­ti­des dels obrers d'una fàbrica del prin­cipi del cine mut o aque­lles con­cen­tra­ci­ons pacífiques d'obrers patro­ci­na­des per l'amo el dia que l'amo feia el sant o havia tin­gut el pri­mer fill que asse­gu­rava la con­tinuïtat del negoci. Hi va haver alguna cosa d'espe­rit de ger­ma­nor. Amb tanta gent dis­se­mi­nada, n'hi ha molta que només conei­xes de par­lar-hi per telèfon o de lle­gir-la, i n'hi ha que no conei­xes de res ni l'has vista mai.

Els fotògrafs de la casa es van encar­re­gar d'immor­ta­lit­zar el moment i de la core­o­gra­fia prèvia. Vosal­tres aquí al davant aju­pits, vosal­tres asse­guts a les cadi­res, aquells d'allà al dar­rere ben drets, que no se us veu. Al peri­o­dista gràfic les imat­ges li vénen gene­ral­ment dona­des. Poder-ne diri­gir una un dia, mar­car-ne l'ordre i la com­po­sició, ha de ser una satis­factòria manera de res­ca­ba­lar-se de tants polítics que deci­dei­xen quin és el seu per­fil bo o de tan­tes mani­fes­ta­ci­ons des­con­tro­la­des. “Va, que hem d'anar a fer el diari de demà”, deien als fotògrafs els més impa­ci­ents, i com si els fotògrafs no l' hagues­sin de fer, també. Els peri­o­dis­tes sem­pre pen­sem en l'endemà. Vivim en un per­petu demà, i mol­tes vega­des quan diem o escri­vim “avui” volem dir “demà”. Tots els dia­ris són el futur.

Doncs espe­reu-vos, que la sessió no s'ha aca­bat. Divi­dit per sec­ci­ons i depar­ta­ments, el per­so­nal res­pec­tiu va ser foto­gra­fiat en diver­sos punts de l'inte­rior de l'edi­fici. I com que l'edi­fici és de totes mane­res limi­tat, algu­nes foto­gra­fies es van anar a fer pels parcs del vol­tant.

“Va, de pressa, que hem d'anar a fer el diari”. Això també és notícia, això també és fer diari, carai. Els peri­o­dis­tes pro­cla­mem que nosal­tres no hem de ser mai notícia. Diem coses molt solem­nes que sem­pre un dia o altre hem de sal­tar. Fa com el pro­to­col, que s'ha fet per ser tren­cat. Els peri­o­dis­tes som notícia quan, per bé o per mal, merei­xem ser-ho, com tot­hom en aquest món. Avui és per bé. I punt. Tot lliga, ja ha que­dat dit.

394
Treballadors.
de les diferents publicacions del grup, arribats de tot el país, des de València fins a Perpinyà, es reuneixen per a la foto.
1.853
Pobles.
La totalitat dels municipis dels Països Catalans estan informativament coberts.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.