Canals

Els Nicolazzi i en Lara

L'Hotel Peninsular, hereu de la Fonda San Antonio, fundat el 1853 per un italià exiliat arribat de Pella al Piemont al carrer Isabel Segona, avui carrer Nou, es el més antic de Girona

Quan cap al 1853, Pie­tro Nico­lazzi Pri­ma­testa, fill de Mau­riz­zio i Anna Maria i nas­cut el 1924 a Pella (Pie­mont), va arri­bar a Girona per obrir-hi una fonda al car­rer Isa­bel Segona (car­rer Nou) amb l'advo­cació de Sant Antoni, no va pen­sar que 159 anys desprès, la seva família con­ser­va­ria el nom i el negoci recon­ver­tit en un gran hotel bate­jat com Penin­su­lar. Filla de la desa­mor­tit­zació que va con­ver­tir el con­vent de Sant Fran­cesc en una de les vies ciu­ta­da­nes prin­ci­pals, la Fonda de San Anto­nio va pas­sar a ser el pri­mer hotel de la ciu­tat amb telèfon. Ho va anun­ci­ava en un anunci de premsa del 1895 aler­tant que amb el canvi de nom, l'antiga fonda San Anto­nio es va reba­te­jar com Hotel Penin­su­lar i que tenia la volun­tat de con­so­li­dar-se com un refe­rent de l'hos­ta­le­ria giro­nina. Quan el 21 de febrer del 1896 el Diari de Girona va infor­mar del decés de Pedro Nico­las, en rea­li­tat Pie­tro Nico­llazzi, el negoci ja havia pas­sat al seu fill Joan Nico­lazzi i Julià, cone­gut com en Joa­net de la Fonda, un catòlic extra­ver­tit amic d'en Rusiñol i d'en Pepet Gitano, que va saber recon­ver­tir l'hotel en un pol d'atracció per als viat­gers que arri­ba­ven a Girona. Així, tant ofe­ria vint-i-tres cam­bres com tres men­ja­dors, el dels viat­jants, els dels cape­llans i els dels senyors. Que el Penin­su­lar era casa amb pos­si­bles ho demos­tra que ha sobre­vis­cut a les que eren com­petències direc­tes, els hotels del Cen­tre, els Ita­li­ans, i el Comerç, avui des­a­pa­re­guts; però també que en les anti­gues qua­dres es va obrir el Cafè Indus­trial, més cone­gut com de la Tere­sona, que més tard va donar vida al Savoy.

No tot eren ale­gries, hi va haver moments en què el Penin­su­lar les va pas­sar magres. El 10 de juny del 1933 Ramon Nico­lazzi Bar­rera va inau­gu­rar l'edi­fici de nova planta, dotat amb ascen­sor, que havia encar­re­gat a l'arqui­tecte Joan Vives i es van viure tres anys de con­vul­si­ons, –el 6 d'octu­bre del 1934 els cli­ents, cata­lans i estran­gers, es van reu­nir en un sopar de gala–. A més, a les seves cam­bres s'hi va hos­tat­jar el baró Von Tys­sen. El 19 de juliol del 1936 la majo­ria dels mili­tars que eren cli­ents fixos de l'esta­bli­ment es van posar al cos­tat de l'alza­mi­ento, les auto­ri­tats van regis­trar les habi­ta­ci­ons que ocu­pa­ven. Al cap de sis mesos, el 1937, coin­ci­dint amb la cons­trucció dels camps d'avi­ació de Celrà i Banyo­les, l'hotel que ja havia estat expro­piat pel comitè cor­res­po­nent va pas­sar a mans de l'Exèrcit de l'Aire, va rebre les visi­tes de Dolo­res Ibárruri, la Pas­sionària, i va entrar en la pau de Franco aco­llint els màxims repre­sen­tats del règim gua­nya­dor. Desprès de viure temps de post­guerra, estra­perlo, plat únic i sense postres, van tor­nar els cli­ents fixos com la família Por­ta­be­lla, pro­pietària de les fàbri­ques Gro­ber. El Penin­su­lar va recu­pe­rar el pols gràcies a Ramon Nico­lazzi i Josep Maria Nico­lazzi, que se'n va anar a Cale­lla de Pala­fru­gell desprès que la família va com­prar l'hotel Alga i va dei­xar el negoci de Girona al matri­moni inte­grat per Assumpció Nico­lazzi i Juli Lara. Aquests van impul­sar el res­tau­rant la Rosa­leda, van recu­pe­rar l'Arcada, antic cafè Norat, i es van decan­tar per la resistència pacífica impul­sant els pre­mis Ber­trana i pre­si­dint l'Asso­ci­ació de Veïns del car­rer Nou. La mort de Juli Lara, el 4 de maig del 1989, no va atu­rar la pro­gressió d'un esta­bli­ment amb més de 58.000 dies de ser­vei; no l'han tan­cat ni les inun­da­ci­ons ni les guer­res, i s'ha con­ver­tit en el batec de la ciu­tat.

Hotel Peninsular
Any.
1852
història.
És l'establiment més antic de Girona, va néixer com la Fonda Sant Antonio i es va convertir en el gran hotel Peninsular, un lloc de prestigi que ha mantingut el batec de la ciutat.

Pandora i els toros a Santa Eugènia

Assumpció Nicolazzi està cansada que li preguntin sobre les aventures d'Ava Gardner quan la plaça de braus de Santa Eugènia va esdevenir arena mítica d'Esperança, i l'Holandès Errant (James Mason) va portar a la mort Montalvo (Màrius Cabré), el torero mort pel despit i la manca d'amor. La dona de Juli Lara no es queixa però no s'està de dir que el fulgor de l'estel de Brogden (Carolina del Nord) ha cremat altres grans noms que s'han hostatjat al Peninsular. Ja sigui el baró Von Tyssen, Caterina Albert (Victor Català), Manolete, Juan Belmonte, Fernando Fernán Gómez, Vicente Parra, Lola Herrera o Jordi Pujol.

Assumpció Nicolazzi recorda el mal que van fer les inundacions però també que un dels actius que tenia el Peninsular era la gran qualitat de la seva gastronomia, basada en el mercat i els plats tradicionals; una cultura gastronòmica que va continuar al restaurant La Rosaleda, que obria la porta de la Devesa i es va mantenir amb els nombrosos banquets que es van organitzar a escenaris tan diversos com: l'interior de la central elèctrica de Susqueda –on van servir un repàs per a 1.500 accionistes–, el centre penitenciari de Pedret, el Teatre Municipal i l'edifici Fòrum en el congrés fundacional dels Centristes de Catalunya. A més, els fogons del Peninsular van coure el menú del general Franco en la seva visita a Girona, consomé i lluç amb arròs bullit guisats pel seu cuiner de confiança, però també van servir els presidents de la Generalitat del segle XX, començant per Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla, Josep Tarradellas i Jordi Pujol, sense oblidar que quan al mes de febrer del 1976, Joan Carles I i la seva esposa Sofia van fer la seva visita oficial com a Reis de l'Estat espanyol, l'àpat va ser cuinat i servit pels establiments de la família Nicolazzi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.