Canals

Una aventura de colons

Can Roca de Taialà, que va començar com una aposta personal de Josep Roca i Montserrat Fontané, avui es manté com un restaurant popular que no ha oblidat els orígens

L'aven­tura de can Roca és una epo­peia de colons, per­so­nes que no van anar a con­que­rir l'oest sal­vatge sinó que van atu­rar el viatge a Taialà, on no es van tro­bar en John Wayne o Mau­ren O'Hara, però van haver de llui­tar con­tra la manca de tot. Quasi no tenien veïns, ni tam­poc llum, esta­ven molt lluny de Girona i massa a prop dels Ger­mans Sàbat, el barri cons­truït el 1958 pel Patro­nato Pro­vin­cial de la Vivi­enda de Gerona, un con­junt de 227 habi­tat­ges pro­te­gits entre Sant Gre­gori i Girona des­ti­nats a allot­jar la immi­gració arri­bada de diver­ses regi­ons de l'Estat espa­nyol i que mal­vi­via en bar­ra­ques per diver­ses zones de la ciu­tat, espe­ci­al­ment les que ocu­pa­ven el sec­tor de Río, però quan van deci­dir que aque­lla terra era de futur, van recu­pe­rar una antiga bar­raca per aixe­car-hi un bar que va exer­cir les fun­ci­ons de local social i d'espai de con­vivència.

La història d'en Josep Roca i la Mont­ser­rat Fon­tané és un relat de coratge i obs­ti­nació que ve de la Vall del Llémena. Ell, fill de can Rei­xac, posada que tanca la plaça de Sant Martí, i ella, nada a can Bap­tista, bes­sona de la Núria i filla d'hos­ta­ler, es veien quan ana­ven a l'escola però no es van tro­bar del tot fins al cap de molts anys. Quan va fer dinou anys, la Montse va anar a tre­ba­llar a les ter­mes Victòria de Cal­des de Mont­bui, i en Josep ho feia a la línia d'auto­bu­sos que anava de Girona a Sant Esteve del Llémena, i pot­ser no hi hagués hagut res si ell no hi hagués posat la banya, cap­fi­cat com estava de pas­sar la resta de la vida amb aque­lla noia deci­dida que havia anat a raure a Ca l'Esparch (Res­tau­rant de la plaça Inde­pendència avui cone­gut com Can Llo­ret). Es van casar el 16 de maig del 1962 i van con­ti­nuar la rutina, l'un amb l'auto­car i l'altra al res­tau­rant de Girona, fins que en una de les ana­des i tor­na­des a Sant Esteve, era el Nadal del 1966, en Josep es va ado­nar que es venia una petita nau, més ben dit una bar­raca, mig bar mig bar­be­ria, 120 metres qua­drats i un soter­rani per 375.000 pes­se­tes. La família els va aju­dar i van obrir el “bar d'en José” o “bar del xòfer” que ha pas­sat a la poste­ri­tat com Can Roca. Van començar ser­vint cafès, copes, refres­cos. Més tard, la Montse es va atre­vir amb els cala­mars a la romana i els ver­muts. La tasca va anar crei­xent i, com si fos una nova Mare Coratge, ja que va ser un aposta ago­sa­rada, la Montse va deci­dir que faria plats per dinar. Ella cui­nava, feia les postres, ser­via tau­les, cafès, cobrava i cui­dava la cli­en­tela, i el seu marit apro­fi­tava les ana­des amb l'auto­car a Girona per com­prar a la car­nis­se­ria, la fleca o als page­sos les vian­des dels àpats. Mont­ser­rat Fon­tané explica que els pri­mers anys, el bar era tant soli­tari que cada nit a les nou una pare­lla –ell pre­nia un vi de Mori­les, i ella un tallat– li feia com­pa­nyia fins que arri­bava en Josep i també que es va haver de posar com un ser­gent perquè el seu home deixés la ruta i es possés dar­rere la barra. Obrien a dos quarts de set del matí, tan­ca­ven a les dotze de la nit, però ni amb la feina ni l'arri­bada de més immi­grants es va espan­tar. Ofe­rint bons àpats, ajus­tats de preu i calo­ries, als tre­ba­lla­dors de la Nestle i l'auto­pista, van poder ampliar la casa i, a sobre l'humil habi­ta­cle, van aixe­car-hi dos pisos. El pri­mer el van dedi­car al men­ja­dor, per a noranta o cent per­so­nes, i al segon, hi van fer mitja dot­zena d'habi­ta­ci­ons. Va ser un pas de gegant que els va per­me­tre llo­gar gent i orga­nit­zar ban­quets de casa­ment –entre­me­sos, cane­lons vede­lla amb bolets i pastís– per a les clas­ses popu­lars, Can Roca havia cres­cut al mateix ritme que el barri. S'havien que­dat sense els horts de l'horitzó, però van saber que tot allò ho havien fet bé quan, amb només onze anys, el fill gran, en Joan, li va dir la Mont­ser­rat: “—mama en que­daré a casa a aju­dar-te.”

Can Roca de Taialà
Any.
1967
història.
Nascut com un bar barberia en un dels barris més humils de Girona, can Roca de Taialà no ha perdut els orígens quan va exercir de local social i espai de convivència.

L'alè de la iaia Angeleta

Sense l'Àngela Pont, segurament avui no existiria el mundialment reconegut Celler de Can Roca. Mare de Josep Roca i Pont i sogra de Montserrat Fontané i Serra, la iaia Angeleta que ja s'havia barallat amb els fogons a can Reixach, a la Vall del Llémena, va convertir la seva empenta en l'esperit que va guiar els joves quan van obrir Can Roca. La iaia va baixar a la cuina fins que el 2006, amb 94 anys, va traspassar, però fins aquella data va veure com una humil barraca es transformava en restaurant i com els seus néts, primer en Joan i en Josep i desprès en Jordi, han sabut convertir l'herència rebuda en una de les cuines més personals del món. Abans però, van haver de travessar un desert sense pedres ni sorra habitat per una nau impersonal que s'aixecava en un indret, Taialà, en què aquell 1966 tant sols hi havia quatre cases tancades, la carretera no estava asfaltada, i tampoc no hi havia servei d'autobús. En Josep, que treballava com a xòfer a la línia que anava a Sant Esteve, recordava que els dissabtes feien dos viatges per pujar i baixar els pagesos de Taialà i de Germans Sàbat, però també que el restaurant es va obrir en el moment oportú quan a la zona no hi havia cap més casa de menjars i ells van atipar paletes, lampistes, instal·ladors o treballadors tant de la fàbrica Nestlé com de l'autopista. Menús a sis pessetes, tapes de tripa i pota, xampinyons, cargols, sèpia i els diumenges pollastres a l'ast o calamars a la romana, van ajudar a construir un espai que va fer un altre salt a l'infinit el 1984, quan El Jefe com els més propers coneixen Josep Roca i la seva dona, la Montse, es van comprar una casa a tocar del bar, per anar-hi a viure, i es van trobar que els dos fills grans, en Joan i en Josep, els van demanar per fer-hi un restaurant. Un sacrifici inesperat però carregat de futur. Qui els hi havia de dir, a l'hereu de Can Reixach i a la noia de Can Batista, que vint anys desprès d'arribar a la barraca (Nadal del 1966) en Joan havia complert la promesa que va fer als onze anys i no tant sols s'havia quedat a casa per ajudar la seva mare sinó que s'havia aliat amb el seu germà Josep per muntar un projecte de vida nou i ambiciós. Sense renunciar als orígens, tocats per l'alè de la iaia Angeleta, aquells dos nois que tenien poc més de vint anys van decidir que Taialà havia deixat de ser terra de conquesta, i que ara serien ells amb els seus plats els que atraurien gurmets, polítics, banquers, artistes, o persones amb delit i gust per l'experimentació. Avui el Celler de Can Roca està situat al número dos dels millors restaurants del món, però ni en Josep, ni la Montse, ni en Joan, ni en Josep fill, ni en Jordi, no han oblidat que, com en tota aventura de frontera i colonització, els principis sempre son complicats i que, si els pares van començar fent tapes, menús i casaments, els fills, que en les primeres cartes van reformular plats tradicionals com el pollastre amb gambes, van haver de passar molts dies de paciència abans que l'alcalde d'aleshores, Joaquim Nadal, en fos el primer client.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.