Canals

A tocar del mercat

Can Marquès, que va néixer al carrer de la Neu i en deien Cal Foradat, es va traslladar a plaça Calvet i Rubalcava quan van inaugurar la nova plaça del mercat, d'on treu la matèria primera

Fins a l'any 1984, l'ambi­ent de la plaça del Mer­cat era un altra. El 1944 s'havia inau­gu­rat la nova ins­tal·lació de Cal­vet i Rubal­cava, a davant de l'antic mer­cat del bes­tiar, recon­ver­tit en caserna d'arti­lle­ria. Allò va com­por­tar la urba­nit­zació d'una zona, fins ales­ho­res allu­nyada del cen­tre, que va con­cen­trar la venda de fruita a l'engròs i va fer revi­far un sec­tor de la ciu­tat que fins lla­vors era poc poblat i tran­si­tat. La cir­cumstància no devia espan­tar Flo­renci Marquès i Anto­nia Anaya, que van dei­xar la fonda del car­rer de la Neu, cone­guda com Cal Fora­dat, es vas tras­lla­dar a pocs metres de la llotja d'abas­ta­ments i hi va obrir un bar enfo­cat a la gent que hi havia al mer­cat, que feia esmor­zars de for­qui­lla, tapes i cuina tra­di­ci­o­nal. Cone­gut com a “can Mai Tan­quis”, obert des de les sis del matí fins a les dotze de la nit, es va con­so­li­dar com un dels punts de referència de page­sos, mar­xants, camàlics o nego­ci­ants fins que, amb l'entrada d'Eugeni Sánchez –que havia fet de cui­ner pro­fes­si­o­nal a Tossa i es va casar amb la pubi­lla Maria Dolors Marquès–, van bus­car ofe­rir un pro­ducte més ela­bo­rat. El res­tau­rant va fun­ci­o­nar a ple ren­di­ment en un edi­fici de pedra situat a un cantó de la plaça fins que el pla urbanístic del 1984 –desprès de la inau­gu­ració de Mer­ca­gi­rona i que el cen­tre majo­rista de dis­tri­bució de frui­tes i ver­du­res passés al pla d'Abas­ta­ments– va fer ender­ro­car l'illa de cases on hi havia magat­zems, boti­gues i Can Marquès. Aquest pla va recon­ver­tir el caos de la para­lit­zació del pla Per­pinyà en un indret ciu­tadà orde­nat i com­ple­ta­ment modi­fi­cat. Men­tre van durar les obres, Can Marquès es va tras­lla­dar dos anys al car­rer Cana­ders i va tor­nar recon­ver­tit en un local situat als bai­xos d'un edi­fici de sis plan­tes que ocupa el mateix espai físic. Però es van tro­bar que era el 1987 i que el pai­satge havia can­viat. La trans­for­mació del mer­cat en mino­rista va fer que dei­xes­sin de fer esmor­zars i van cen­trar l'acti­vi­tat en dinars i sopars. En aquest sen­tit, hi ha una magnífica crònica a Presència sig­nada el 5 de novem­bre del 1977 per un tal Quim, segu­ra­ment Nadal, titu­lada Can Marqués com a casa en què es pot lle­gir: “la como­di­tat, nete­dat, sen­zi­llesa, qua­li­tat del men­jar, i el plaer d'anar-hi a peu el fan reco­ma­na­ble fins per a sopars deci­dits apres­sa­da­ment i per raons de tre­ball.” El res­tau­rant va gua­nyar pres­tigi entre les mal ano­me­na­des clas­ses mit­ja­nes. Avui, quan el negoci ja el porta la quarta gene­ració de la família que el va fun­dar i Eugeni Sànchez Marquès, un eco­no­mista recon­ver­tit en cap de sala, ha subs­tituït el seu pare, Can Marquès con­ti­nua fidel a la filo­so­fia de sem­pre. Han millo­rat la pre­sen­tació i l'estruc­tura dels plats, però el cli­ent de tota la vida –el que es manté i porta amics, cone­guts i salu­dats–, pot tro­bar plats antics i molt ajus­tats a la història del res­tau­rants. Esca­li­vada amb anxo­ves, bunyols de bacallà, cala­mars a la romana, tripa i pota de vede­lla, ous fer­rats amb pata­tes, llen­gua de vede­lla esto­fada amb bolets o peus de porc a la brasa, expli­quen que no s'han per­dut les essències i el res­tau­rant a tocar del mer­cat manté el tracte pro­per i per­so­nal, que és el que agrada al cli­ent.

Can Marquès
Any.
1918
història.
Va néixer com la fonda Cal Foradat, al carrer de la Neu. La va gestionar Pere Marquès fins que el seu fill Florenci va traslladar el negoci a la plaça Calvet i Rubalcava, on havien obert el nou mercat.

Un sopar a cal Foradat

Jaume Marquès i Casanovas, que va ser cronista oficial de la ciutat, va escriure sobre el temps en què a Girona hi va haver fondes com: “Can Falgueres i Cal Foradat, esmentades també per Josep Pla, com a típiques cases de menjar que servien porcions de plats del país i del temps i on el tracte era familiar”. El doctor Marquès parla de cal Foradat, que era el nom amb què es coneixia el restaurant de la família Marquès, una part arribada de la Cellera, quan estava al carrer de la Neu, que comunica el carrer de les Ferreries Velles amb el Mercaders, abans del seu trasllat. En aquest aspecte, el 29 de gener del 1965, Maria Alonso que signava amb l'àlies de Cierzo, va signar un article a Los Sitios en què recollia una anècdota curiosa que hem traduït del castellà: “Com sembla, quan en Santiago Rusiñol venia a Girona, en Pepet Gitano es transformava en voluntari ajudant de l'escriptor. Li portava les teles que utilitzava en les seves sortides pictòriques i l'acompanyava en la petita bohèmia que podia trobar a la ciutat. Una vegada va convidar en Gitano a sopar a cal Foradat, una mena de tasca que hi havia al carrer de la Neu. El Sr. Lux recordava que no era un establiment gaire net en què, amb el vistiplau de la mestressa dels fogons, s'hi menjava sense estovalles, amb gats i gossos passejant per la sala en harmoniosa companyia. Un dia s'hi va presentar en Rusiñol per anunciar que hi aniria a sopar amb en Pepet Gitano. La mestressa va pensar que calia donar-li la millor taula i en una en una dependència de la tasca en va muntar una amb les millors estovalles i coberts. Quina decepció que va tenir la senyora quan en Rusiñol va dir-li que allà no hi volia sopar, que ell havia vingut per menjar acompanyat dels animals, a la planta on feien vida... «Aquest home, –va dir la mestressa de cal Foradat–, no està bé del cap.»”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.