Canals

Cent anys de cuina casolana

El desembre del 1996 vam celebrar l'últim dinar en un local que Maria Vinyoles havia emprès un segle abans i que el seu nét Xavier va convertir en un centre de trobada de la societat gironina

El 25 de juny del 1992 es va cele­brar el cen­te­nari de ca la Mari­eta amb presència de la flor i nata giro­nina.

A la Cam­bra de Comerç, donen per bona la vin­cu­lació entre el tras­llat del mer­cat de la Ram­bla a la plaça de Sant Agustí i els orígens de la Mari­eta. Una altra raó per asse­nya­lar aquesta dada són les pedres que es van tro­bar en la reforma del 1952 en l'arc d'entrada a una de les sales, en què hi havia gra­vada la dada del 1892. És evi­dent, però, que la acti­vi­tat d'aquesta fonda es remunta molt més enrere, quan es conei­xia com a can Trol o can Bar­trol. Maria Vinyo­les Soler, nas­cuda al Pont Major entre els anys 1881 i 1884, era la llo­ga­tera i s'encar­re­gava de l'explo­tació del negoci. El 1901 es va casar amb Celes­tino Tei­xi­dor, van com­prar el local i van con­ti­nuar amb el mateix nom que tenia, tot i que els cli­ents cada vegada uti­lit­za­ven més el de ca la Mari­eta.

En una entre­vista de l'any 1992, Xavier Tei­xi­dor, nét de la Mari­eta, ens va fer una des­cripció arqui­tectònica del local: “Quan els avis van adqui­rir la fonda, la plaça de Sant Agustí tenia arca­des i vol­tes amb l'excepció d'aquest esta­bli­ment, que arri­bava fins a la vorera. A final dels anys vint es van fer les obres per igua­lar la plaça i posar arca­des a davant de la fonda. En les refor­mes del 1952 es va cons­truir el saló tal com l'arqui­tecte Claret el va pla­ni­fi­car. Té un sabor molt espe­cial i no crec que actu­al­ment es facin salons d'aquest tipus. L'edi­fici té dues por­tes, la 5 i 6. En aquells pri­mers anys, el 5 era la fonda i el 6 estava dedi­cat a qua­dres per al bes­tiar i els car­ru­at­ges.”

El matri­moni Tei­xi­dor-Vinyo­les van tenir tres fills, la Con­sol en Josep i l'Anna. Celes­tino va morir l'any 1931 i la Maria, el 1949. El fill, Josep, va con­ti­nuar el negoci amb l'ajuda de la seva dona, Anna Alu­art Pla­nas, fins que l'any 1975 el van tras­pas­sar a un dels seus dos fills, Xavier Tei­xi­dor, que estava casat amb Obdúlia Arri­bas. A l'any 1982, aquests van deci­dir supri­mir la part de l'esta­bli­ment dedi­cat a la hos­ta­le­ria i con­cen­trar els esforços en el res­tau­rant.

“Des dels 12 anys que ja era a la cuina nete­jant fogons” va asse­gu­rar Xavier Tei­xi­dor a l'any 1996, amb motiu de la seva reti­rada del negoci. “Va ser així que vaig començar a apren­dre a cui­nar, tot i que poste­ri­or­ment, amb 17 anys, vaig matri­cu­lar-me a l'escola d'hos­ta­le­ria de Tolosa, on vaig pas­sar tres anys. Allà hi vaig apren­dre tot el que sé de cuina fran­cesa.” Tot i això, el que li agra­dava era la cuina tra­di­ci­o­nal cata­lana, (“sense cre­mes de llet”) la que seguia per tra­dició des del temps de l'avia Mari­eta.

Va començar com un local per a gent de mer­cat i trans­por­tis­tes, i es va con­ver­tir en un dels cor­dons umbi­li­cals de la soci­e­tat giro­nina, lloc de tro­bada d'amics, de reu­ni­ons de nego­cis, cele­bra­ci­ons i casa­ments. Actu­al­ment, encara s'hi tro­ben matri­mo­nis que, després de dècades, volen recor­dar el seu enllaç a ca la Mari­eta. Per aquí hi han pas­sat molts dels per­so­nat­ges pos­si­bles de la política, les arts, el tea­tre i els nego­cis.

Qua­tre anys després de la cele­bració del cen­te­nari, el 1996, Xavier Tei­xi­dor Alu­art i Obdúlia Arri­bas Masó van deci­dir posar punt i final a un negoci que s'havia man­tin­gut a mans de la mateixa família durant més de cent anys. Una vegada més, la llei de les tres gene­ra­ci­ons com a màxim es feia evi­dent, una llei que admet molt poques excep­ci­ons.

El 12 de desem­bre del 1996 els peri­o­dis­tes del diari El Punt vàrem fer l'últim dinar a l'antic men­ja­dor de ca la Mari­eta, un reco­nei­xe­ment a les bones esto­nes que ens havien fet pas­sar en Xevi i l'Obdúlia. El 9 de febrer del 1998, es va morir en Xavier Tei­xi­dor, a l'edat de 59 anys.

Casa Marieta
Any.
1892
història.
El trasllat del mercat a la plaça Sant Agustí marca l'inici de la Marieta, una continuació de can Trol que durant tres generacions ha estat a mans de la mateixa família. Avui continua obert amb una altra direcció.

Innovació per mantenir l'esperit tradicional de la casa

Els nous responsables que regenten l'activitat van passar d'antics clients a propietaris de ca la Marieta a final del 1996, amb la intenció de mantenir la mateixa línia que el restaurant tenia des de feia tres generacions i que es basava en la qualitat de la cuina casolana i el fet que la gent s'hi sentís còmode, com a casa seva.

La nova Casa Marieta va obrir el 27 de maig del 1999, després d'un any i mig d'obres que van adequar de manera substancial les instal·lacions que tenia l'antiga casa de la Marieta.

El local no estava en condicions per afrontar la normativa legal vigent. En la nova Casa Marieta, s'hi van aplicar tècniques revisades per adaptar-les a les noves exigències i, d'alguna manera, es pot dir que s'ha convertit en un local on es combina l'agradabilitat amb la gestió funcional, per poder continuar oferint una relació entre qualitat i preu i un servei òptims.

En la nova decoració, han volgut ressaltar la pedra, fusta i forja amb tot un seguit de peces fetes a mà. Al soterrani, s'ha conservat l'aigua natural que brolla de l'antic pou i la vella carbonera s'ha reconvertit amb un celler de vins i una sala per a grups reduïts..

L'objectiu és mantenir l'esperit de la casa, aprofitar les millors experiències del passat i percebre les novetats del futur, per afegir-les al dia a dia, en un intent de fer que aquesta institució sigui duradora en el temps.

Pel que fa a la cuina, la Casa Marieta continua oferint una cuina tradicional i de mercat amb una carta amb més de 40 plats per triar, a banda dels plats de temporada i dels suggeriments del dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.