Sense - Econòmic

De la gestió de l'oferta a la gestió de la demanda: una oportunitat per a Catalunya

opinió

La incorporació de les energies renovables al sistema energètic va iniciar un procés de transformació en el sector de l'energia que, amb el temps, ha esdevingut molt més profund. La volatilitat en els preus dels combustibles d'origen fòssil, l'augment exponencial de la demanda mundial o l'evidència dels efectes de les emissions de gasos contaminants en l'atmosfera són factors que han intensificat aquest canvi de model.

Si bé fins ara tots els focus se solien centrar en la gestió de l'oferta, és a dir, en com cobrir tota la demanda d'energia d'una societat de forma segura, competitiva i respectant el medi natural, tots els factors indiquen que és el moment de fer el salt cap a la gestió de la demanda. En un entorn de preus creixents i de polítiques de control de les emissions de gasos contaminants, hem de ser capaços de reduir el consum d'energia i d'aprofitar millor la que consumim, perquè l'energia és un bé escàs i perquè d'aquesta manera podem guanyar competitivitat econòmica i millorar la nostra relació amb el medi natural.

L'estalvi i l'eficiència energètica són les principals eines per gestionar la demanda, i a banda dels beneficis directes que aporten, són també una oportunitat per a l'economia catalana, ja que són una veta de negoci i d'ocupació d'alt valor afegit.

Hi ha un potencial emergent d'activitat, en forma de béns i de serveis relacionats amb l'optimització de l'aprofitament de l'energia i amb la reducció del seu consum en la indústria, en el sector terciari, en el transport i a les llars, que Catalunya ha d'aprofitar.

El teixit empresarial i emprenedor ha de ser capaç de trobar les fórmules adequades per situar-se en els diferents àmbits d'aquest sector incipient. La recerca, la innovació o la cooperació entre empreses per dissenyar nous productes són algunes de les vies que els han de permetre fer de Catalunya una referència internacional en aquest àmbit. Tenim una base industrial sòlida en l'àmbit de l'energia i tenim una economia prou madura per entendre els beneficis que li pot aportar aplicar l'estalvi i l'eficiència en la seva activitat diària: ara toca treballar plegats per avançar tots junts en la mateixa direcció.

L'aposta de la Generalitat en aquest sentit és clara. El Pla de l'Energia i Canvi Climàtic de Catalunya 2012-2020 tindrà com a eix principal l'estalvi i l'eficiència energètica, junt amb la garantia i qualitat del subministrament, la millora de l'autonomia del país en matèria d'energia i la sostenibilitat del nou model energètic tant des del punt de vista ambiental com social i econòmic. Aquesta aposta es traduirà en diferents accions i mesures, destinades a simplificar i incentivar les mesures i iniciatives relacionades amb l'estalvi i l'eficiència energètica, a incentivar la seva aplicació, a convertir la Generalitat en un exemple i a conscienciar la ciutadania.

Una altra línia d'acció important serà el suport a la consolidació de la tasca de les empreses de serveis energètics (ESE). Aquest model de negoci, que es basa en l'obtenció de benefici a partir d'aconseguir estalvi energètic en tercers, és una fórmula que permet un increment de l'estalvi i de l'eficiència energètica sense que una empresa hagi de desviar recursos de la seva activitat ordinària a aquest objectiu.

A més, el progrés tecnològic no deixa d'obrir noves possibilitats en aquest àmbit. El vehicle elèctric o les anomenades smart grids o xarxes intel·ligents en són un bon exemple. En el cas del vehicle elèctric, més enllà de l'oportunitat industrial que suposa per a l'economia catalana, serà un important instrument per a la reducció de les emissions de CO2, però també per gestionar la xarxa elèctrica i dimensionar la infraestructura, i més si se'n valora la reversibilitat: les bateries dels cotxes són acumuladors d'energia elèctrica que, en un moment determinat, poden abocar aquesta energia a la xarxa

Les smart grids, per la seva banda, tindran la capacitat de canviar absolutament la relació entre els usuaris i el sistema elèctric. La progressiva implantació d'aquestes infraestructures ha de permetre que cada llar passi de ser només un punt de consum a ser indistintament un centre d'injecció o de consum d'energia, i facilitarà un major control dels consums energètics per part dels usuaris.

El sector de l'energia està, doncs, en un procés de transformació que ens pot aportar molts beneficis com a usuaris, tant com a consumidors com en l'àmbit ambiental, i també com a societat, en l'àmbit econòmic i industrial. La Generalitat de Catalunya farà tots els esforços necessaris perquè el país pugui no només aprofitar les oportunitats d'aquest canvi de model, sinó perquè, en la mesura que es pugui, en sigui protagonista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.