Canals

Un pregó tocat per la tramuntana i la cultura

El Quixot i la musa Erato portaran la festa a la ciutat

A l'arxiu de l'Erato s'hi poden tro­bar par­ti­tu­res manus­cri­tes ori­gi­nals de diver­sos com­po­si­tors cata­lans del segle XIX i inici del XX. Noms com Albert Cotó i Pep Ven­tura van cedir les seves obres a una soci­e­tat que les ha sal­va­guar­dat i que ha fet un pas impor­tant després de sig­nar un con­veni amb el Con­sorci de Bibli­o­te­ques Uni­ver­sitàries de Cata­lu­nya per digi­ta­lit­zar un total de 400 ori­gi­nals que pas­sa­ran a inte­grar-se al fons de la Memòria Digi­tal de Cata­lu­nya. Aquest és un dels mols ser­veis que a Erato han ofert en la que ha estat una tasca fecunda i cons­tant que no tant sols ha bene­fi­ciat la capi­tal de l'Empordà sinó tot el Prin­ci­pat. Fun­dada a l'any 1862 amb la petja pro­gres­sista d'Anselm Clavé, a la Soci­e­tat Coral Erato s'hi han aco­llit per­so­nat­ges com Joan Matas Hor­tal, el soci número u, Narcís Mon­tu­riol, Emi­lio Cas­te­lar, Fran­cesc Pi i Mar­gall, Pep Ven­tura i Joan Mara­gall. No tant sols ha cen­trat l'acció en la música i la filan­tro­pia sinó que, durant els cent cin­quanta anys de vida, ha fun­dat dia­ris de vida greu com El Pen­sa­ment, ha con­ver­tit el seu saló de ball, Don Qui­jote, en cita obli­gada per als joves de tota la comarca. S'hi van esco­llir pubi­lles, orga­nit­zar cites soci­als, hi van néixer pare­lles i s'hi van viure històries d'amor i desa­mor.

Van por­tar la seva pro­posta coral a ciu­tats com València, Tor­tosa, Sara­gossa i al san­tu­ari de Mont­ser­rat, i van saber lle­gir els temps i con­ver­tir la cul­tura en motor cos­mo­po­lita en els dies que la rauxa fran­quista havia inten­tat assas­si­nar qual­se­vol pro­posta de futur. Pot­ser per això, quan aquest any Erato ha estat esco­llida per fer el pregó de les fes­tes de la Santa Creu i ha vist recom­pen­sada la per­sistència amb la Creu de Sant Jordi de la Gene­ra­li­tat, ha triat una fórmula tea­tral inno­va­dora per con­vi­dar els figue­rencs a la festa i ha dei­xat una esce­no­gra­fia clàssica i col­pi­dora en mans de dos cre­a­dors, Alfons Gum­bau i Alberto Márquez. A més, con­ver­tirà la tro­bada d'una pare­lla sui gene­ris (el cava­ller de la trista figura de nom Qui­xot i la musa de la poe­sia, Erato) en intro­duc­tors a una cele­bració en què par­ti­ci­pa­ran des de Pep Ven­tura fins a Mara­gall. Men­tres­tant, el cor, tor­nat per l'ocasió, can­tarà a l'Empordà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.