Avatar
El futur és blau
Dotze anys ha trigat James Cameron a tornar als cinemes després de l'aclaparador èxit de Titanic. Un temps que el director canadenc ha dedicat a investigar en la tecnologia necessària per dur a terme la que és sens dubte (i ja és dir, en el seu cas) la seva pel·lícula més ambiciosa, Avatar. Una superproducció que, ja des de la seva concepció fins al primer visionat del tràiler, i ja no diguem la campanya promocional, s'autoconsidera «l'esdeveniment cinematogràfic de l'any».
Tot esperant que el grau d'expectació es tradueixi en satisfacció quan apareguin els títols de crèdit finals, el cas és que la nova producció de Cameron, que està confeccionada essencialment a través d'efectes visuals en tres dimensions, no deixa d'explicar una història clàssica (de ciència-ficció), vestida amb un missatge ecologista adequat pels temps que corren. És el seu Star wars particular. En ell, el protagonista (el personatge amb qui l'espectador s'emmiralla) és Jake Sully (Sam Worthington), un antic marine mutilat que és enviat a un planeta llunyà, Pandora, amb l'objectiu d'esclavitzar-ne els habitants i aprofitar-ne els recursos naturals. Per fer-ho haurà de ficar-se en la pell sintètica d'un avatar (un vestit elaborat amb biotecnologia que li permet adoptar un aspecte alienígena) i infiltrar-se en el cor de la tribu dominant, els Na'vi. Però els dilemes li arribaran quan després d'un procés de convivència es plantejarà de quin bàndol està.
Si amb Titanic Cameron va portar l'espectador a viure en primera persona la tragèdia a bord del transatlàntic, amb Avatar el porta de viatge a un planeta desconegut amb un objectiu: que al final el públic no sàpiga què és real i què no de tot el que ha vist.
Amb el seu acreditat perfeccionisme visual (tan reconegut com la seva manca de modèstia), Cameron té (segons paraules seves) la intenció de «revolucionar el cinema». Potser no serà tant, i ens quedem que obrirà la porta a una nova dimensió (essencialment tecnològica). L'autèntica revolució del cinema ja fa més d'un segle que la van encapçalar els germans Lumière.