Canals

Retorn als orígens

La cuina de les nostres àvies torna a estar de moda. Però innovada i reinventada. Els rostits, els canelons, les sopes i escudelles i els guisats a la cassola guanyen posicions a les cartes dels restaurants, però també en format ‘take-away’ per menjar a casa o a la feina.

En una safata que conté un plat de la nostra cuina tradicional no hi ha només un retorn als gustos i textures de la nostra infància sinó un producte de proximitat, sa i autèntic
Aquesta proposta culinària ha estat ben rebuda pels comensals, que aprecien la innovació en els plats tradicionals

La cuina tradicional catalana ha experimentat en els darrers anys un retorn a les seves arrels. Les últimes tendències culinàries confirmen que la cuina de les nostres àvies està de moda, però reinventada i modernitzada. Els rostits, els canelons, les sopes, arrossos i escudelles, els plats elaborats a la cassola, i altres receptes tradicionals han tornat a ser populars gràcies a la reinterpretació que alguns cuiners han fet d’aquestes receptes. Aquesta nova onada de popularitat de la cuina tradicional catalana es deu, principalment, a l’aposta que han fet alguns restaurants que ofereixen una gastronomia que combina l’autenticitat de les receptes de sempre amb un toc de modernitat. Aquesta proposta culinària ha estat ben rebuda pels comensals, que aprecien la innovació en els plats tradicionals.

Un exemple d’això és el restaurant El Celler de Can Roca, que ha estat un dels precursors d’aquesta nova tendència. Els germans Roca han aconseguit combinar la cuina tradicional catalana amb la cuina molecular, creant plats que són autèntics, però que tenen un toc de modernitat que els fa únics. Autenticitat, proximitat, qualitat, innovació, fusió i evolució, sense oblidar ni renunciar als orígens, han convertit El Celler de Can Roca en un dels millors restaurants del món.

Però no són els únics xefs que han seguit aquesta mateixa línia i que han triomfat. També ho va fer Carme Ruscalleda, des del restaurant Sant Pau de Sant Pol, o ara Jordi Cruz, des de l’ÀBaC; també han aconseguit crear plats innovadors que, al mateix temps, mantenen la seva essència tradicional.

Els experts en tendències gastronòmiques consideren que aquesta no és una moda passatgera. Si bé la cuina tradicional no ha desaparegut mai del dia a dia de les llars ni de les cartes del restaurant, ara està experimentant una major popularitat sobretot i, sorprenentment, entre la gent jove. I, per a aquests experts, això té una explicació: així com amb la moda de vestir també tornen alguns estils del passat, amb la cuina cada cop es valora més l’essència de la base tradicional i el gust dels plats que ens feia l’àvia.

En format ‘take-away’

El cert és que aquesta tendència gastronòmica ha trencat barreres més enllà dels restaurants i avui dia ja està present en formats de take-away. Safates amb mandonguilles amb sèpia, espinacs amb panses i pinyons, macarrons a la bolonyesa, pollastre amb prunes o arròs a la cassola són els plats de més èxit a les botigues especialitzades en menjar per emportar fresc i acabat de fer, i també cada cop són més presents en els lineals d’alguns supermercats. També hi ha receptes tradicionals a punt per consumir però amb caducitats més llargues, com ara brous, escudella, verdures o llegums, en envàs de vidre o bric, i d’altres, com les mandonguilles, en pot metàl·lic.

Els consumidors, en general, apreciem que en una safata que conté un plat de la nostra cuina tradicional no hi hagi només un retorn als orígens i als gustos i textures dels plats de la nostra infància, sinó també un producte de proximitat, sa i autèntic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia