Canals

Autoconsum compartit

L’empresa Electrofluxe desplega la primera instal·lació fotovoltaica de consum compartit a la ciutat de Girona en una comunitat de propietaris del carrer Castell de Requesens

L’autoconsum col·lectiu permet que una sola instal·lació fotovoltaica cobreixi les necessitats energètiques d’un conjunt de veïns

La comunitat de propietaris del carrer Castell de Requesens 12-14 de Girona és la primera a disposar d’una instal·lació fotovoltaica de consum compartit de la ciutat, que permetrà a tots els veïns abastir-se d’energia elèctrica més neta i econòmica i vendre’n els excedents. El concepte d’autoconsum col·lectiu consisteix en el fet que una sola instal·lació fotovoltaica pugui cobrir les necessitats energètiques d’un conjunt de veïns. A la teulada de l’edifici s’hi han instal·lat en total 88 plaques solars que proporcionen una potència de 36.520 Wp. La instal·lació fotovoltaica disposa d’un comptador individual que dona la lectura instantània de producció a la companyia, i aquesta restarà directament de la factura dels consumidors l’energia que hagi generat segons la participació que tingui associat de la instal·lació col·lectiva. Aquest balanç es realitzarà en consum/producció horària. Per tal de poder acollir-se al mecanisme de compensació simplificada, és necessari que la instal·lació productora estigui connectada a la xarxa interior d’almenys un dels consumidors.

Dues figures diferents

Actualment hi ha diverses maneres de compartir l’energia generada. El que s’anomenen comunitats energètiques, una figura jurídica que, segons la normativa espanyola, només compleixen les cooperatives i les associacions. I, d’altra banda, les comunitats d’autoconsum compartit, que no requereixen forma jurídica i estan previstes també en el reial decret 244/2019. A la pràctica, és una manera més senzilla de compartir energia, i compensar, si es dona el cas, els excedents de la comercialitzadora.

Aquesta darrera fórmula és la que ha permès a la comunitat de propietaris del carrer Castell de Requesens de Girona tirar endavant aquest projecte, que ja està pràcticament enllestit i acceptat per l’operadora, en aquest cas Endesa, i que, a hores d’ara, està pendent de la connexió final, que es durà a terme en les properes setmanes.

Aquesta instal·lació fotovoltaica disposa també d’un sistema de monitorització energètica per poder visualitzar la producció real d’energia des d’internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia