Canals

Editorial

Voltar món i tornar al Born

Cati Morell / cmorell@ elpuntavui.cat

Després de dècades d’experiments gastronòmics que han servit per situar Catalunya al mapa com un dels exponents de la bona cuina europea, les tendències ens tornen als orígens: als guisats, als platillos i als rostits elaborats amb productes de proximitat i de temporada. A través de la innovació i la creativitat, i sense perdre el respecte per les arrels, els xefs catalans han reinventat els plats tradicionals i els han adaptat als gustos i les tendències del segle XXI.

En la dècada dels anys noranta, fruit del procés general de globalització, la cuina catalana va començar a rebre influències de la cuina internacional. El turisme creixent de la Barcelona postolímpica va impulsar una cuina d’autor amb influències d’arreu que va permetre enriquir els plats tradicionals amb nous ingredients i la introducció de noves tècniques per a l’elaboració dels plats de sempre.

El boom de la cuina d’autor no va arribar fins a principi del segle XXI amb Ferran Adrià, Joan Roca i Carme Ruscalleda, que van esdevenir els guies cap a la gastronomia d’avantguarda i van introduir el valor de la recerca i l’experimentació a la cuina sense perdre de vista els productes de proximitat i de temporada. Aquests referents van situar Catalunya en el mapa gastronòmic mundial i van obrir les portes a una nova generació de talents culinaris. I són, precisament, aquests nous talents els que ara, després d’haver fet un viatge cap a la cuina saludable, d’haver experimentat amb productes de qualitat nets, tornen a les arrels. És ara, després d’un viatge per tot el món, quan té més sentit tornar al Born i despertar una nova cultura de la cuina, la de la cuina del xup-xup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.