Canals

Can Pujadas

El matrimoni de Manel Pujadas, aprenent en una botiga de vetes i fils, amb la filla de l'amo, Carme Bonet, va ser l'inici d'una marca que ha estat i és referència en el vestir a la ciutat de Girona

Josep Bonet va ser un gironí empre­ne­dor que a mit­jan segle XIX va deci­dir que aquesta ciu­tat se li havia fet petita i va mar­xar a Fili­pi­nes a fer for­tuna. La roda va girar a favor seu i al cap d'uns anys va tor­nar a la seva ciu­tat amb la bossa plena i, entre mol­tes altres coses, va deci­dir posar una mer­ce­ria, una botiga de vetes i fils, a la seva dona, Josefa o Pepa Mur­tra, una botiga que seria l'ori­gen de can Puja­des, una referència giro­nina en la roba de ves­tir.

Hi ha constància que a l'any 1832, en el mateix local a on actu­al­ment hi ha l'esta­bli­ment de can Puja­des ja hi havia una sas­tre­ria que no tenia cap vin­cle amb els actual pro­pi­e­ta­ris. Els Bonet van obrir la mer­ce­ria l'any 1860, data que es con­si­dera l'inici del negoci de la família Puja­das, més de 150 anys vin­cu­lats a l'acti­vi­tat comer­cial de Girona. El pri­mer docu­ment, però, és de l'any 1878.

L'entron­ca­ment entre els Puja­des i els Bonet es va pro­duir a través de Manel Puja­das, que havia entrat a tre­ba­llar a la mer­ce­ria com a apre­nent i que amb el temps es va casar amb la filla de l'amo, la Carme Bonet.

Amb aquest matri­moni el negoci va aga­far impuls i es van tirar enda­vant algu­nes refor­mes i ampli­a­ci­ons. El Cor­reo de Gerona del 18 de març del 1895 es feia ressò de la inau­gu­ració de la nova botiga, que pro­ba­ble­ment ja por­tava el nom de Puja­das, amb aques­tes parau­les:

«El público que se dete­nia a las puer­tas del esta­ble­ci­mi­ento se hacia len­guas del buen gusto que habia pre­si­dido las obras. La tienda, modelo en su género entre las demás de esta ciu­dad, será visi­tada por todas las per­so­nas de gusto de Gerona, por con­tar con un rico y vari­ado sur­tido de obje­tos per­te­ne­ci­en­tes a los ramos de per­fu­me­ria, bisu­te­ria, quin­ca­lla y demás.»

Ini­ci­al­ment, la botiga de vetes i fils era molt petita, d'uns cin­quanta metres qua­drats, i només tenia entrada pel car­rer Abeu­ra­dors. Manel Puja­das va llo­gar la casa que dóna a la Ram­bla al baró de l'Ast (casa que encara con­ti­nua en el mateix règim de llo­guer ja que els barons mai no l'han vol­gut ven­dre) i amb això la botiga a més d'ampliar-se acon­se­guia una entrada per la Ram­bla.

La mer­ce­ria havia evo­lu­ci­o­nat i ja ofe­ria pro­duc­tes de per­fu­me­ria, biju­te­ria, quin­ca­lla i algu­nes coses de roba i sas­tre­ria, com anun­ci­ava el diari gironí.

El matri­moni de Manel Puja­das i Carme Bonet va tenir cinc fills. Va ser el més petit, en Ramon, qui final­ment es va que­dar la botiga després de pagar la part cor­res­po­nent a la resta de ger­mans. En aquest període amb Ramon Puja­das al cap­da­vant es va dur a terme la gran reforma de la botiga. Va ser l'any 1954 quan Ramon Puja­das va com­prar dues cases que donen al car­rer Abeu­ra­dors i al Mer­ca­ders i ho va fer tot nou, donant-li la imatge que encara con­serva avui dia, amb molta fusta, mot­llu­res arreu i un aire d'elegància clàssic que l'ha dis­tin­git en les últi­mes dècades.

Amb Ramon Puja­das al cap­da­vant el negoci va aga­far nova embran­zida poten­ci­ant acti­vi­tats com la sas­tre­ria, espe­ci­al­ment les cami­ses fetes a mà, tot i que toca­ven molts altres arti­cles de ves­tir, la per­fu­me­ria d'impor­tació i fins i tot l'òptica, que era, de fet, la pro­fessió de Ramon.

«Varen ser uns dels pri­mers òptics de la ciu­tat de Girona», asse­gura el seu nét Jordi Puja­das, que jun­ta­ment amb els seus ger­mans Ramon i Xavier regenta actu­al­ment l'esta­bli­ment. «Havien com­prat una màquina i ells matei­xos es feien les ulle­res. Quan final­ment van dei­xar de banda el negoci de l'òptica, tot aquest mate­rial va pas­sar a l'Òptica Solà.»

A Ramon Puja­das li va tocar el tràngol de la Guerra Civil. El pit­jor moment el van viure en la reti­rada, quan ho van saque­jar tot, però almenys es va acon­se­guir que no cre­mes­sin la botiga. Va ser el 1940, en reo­brir el local, que Ramon va anar incor­po­rant a poc a poc totes aques­tes noves acti­vi­tats, en una època en què calia espa­vi­lar-se ja que les but­xa­ques dels ciu­ta­dans només dona­ven per a les neces­si­tats bàsiques i algu­nes d'obli­gatòries, com recorda Manel Puja­das, fill de Ramon i pare dels tres ger­mans que regen­ten el negoci: «A casa encara guar­den algu­nes capses amb l'únic arti­cle de la botiga que sem­blava que interes­sava als giro­nins aca­bada la guerra: els escuts de la Falange.»

Superats els anys més difícils de la post­guerra i coin­ci­dint amb la reforma del 1954, can Puja­das va apos­tar pel món de la moda i el prêt-à-por­ter, que seria el que en defi­ni­tiva dona­ria la imatge actual del negoci.

«Nosal­tres hem man­tin­gut bàsica­ment l'aposta estètica que va donar a la botiga la reforma dels anys cin­quanta enge­gada per l'avi Ramon», comenta Jordi Puja­das, «amb algu­nes vari­a­ci­ons evi­dents com ara la il·lumi­nació i altres coses per l'estil». Ramon Puja­das va tenir dos fills, Manel i Jordi, que van tre­ba­llar con­jun­ta­ment a la botiga fins que en Jordi va deci­dir mun­tar el seu propi negoci dei­xant can Puja­das a mans del seu germà Manel, que a l'any 1980 va fer l'última reforma sig­ni­fi­ca­tiva de l'esta­bli­ment, refent la part que dóna a la Ram­bla i al car­rer Abeu­ra­dors.

Manel va entrar al negoci fami­liar als setze anys, quan el seu pare va deci­dir-se defi­ni­ti­va­ment a ves­tir amb elegància els giro­nins i les giro­ni­nes. «La men­ta­li­tat de la cli­en­tela», recorda Manel Puja­das, «va can­viar de forma radi­cal quan van aparèixer les cade­nes de roba més barata. Es va per­dre l'ena­mo­ra­ment per la roba i el cos­tum de com­prar roba que pogués durar tota la vida es va subs­ti­tuir pel d'uti­lit­zar i llençar.»

La quarta gene­ració de can Puja­das la for­men els tres ger­mans Ramon, Jordi i Xavier que estan al cap­da­vant del negoci des que el seu pare, Manel Puja­das, es va jubi­lar.

Can Pujadas
Any.
1878
HISTÒRIA.
Quatre generacions de la família Pujadas, d'ençà que Manel Pujadas es va casar amb Carme Bonet, han treballat per vestir amb qualitat i elegància els gironins, un esforç que continuen mantenint actualment tot i que els temps no paren de canviar i la roba feta a mida i de gran qualitat ha deixat pas a la roba de fàbrica. Els tres germans Pujadas que actualment regenten el negoci s'han especialitzat en roba d'home, que importen directament des dels centres europeus de més renom, especialment de Milà.

La qualitat i l'elegància com a armes per afrontar les crisis habituals

En una entrevista a El Punt de l'any 1985, Manel Pujadas parlava de crisi i assegurava que havien incorporat articles més barats per no perdre clientela. El 1993, en un reportatge al mateix diari, tornava a sortir la crisi fent referència a les dificultats de competir amb uns articles que venien de fora a preus regalats. Tot i això Manel Pujadas mantenia que seguiria fidel al prestigi adquirit durant l'últim segle gràcies a la qualitat que oferia i que el futur del negoci implicava obligatòriament mantenir la mateixa línia d'elegància i classicisme.

El 2010, la crisi torna a fer acte de presència (alguna vegada n'hem deixat de parlar?) amb més força que mai i els actuals responsables de can Pujadas es mantenen fidels a la línia dels seus avantpassats, posant la qualitat al davant de qualsevol altra condició. Tot i les variacions inevitables, can Pujadas continua sent el mateix establiment de prestigi. El 1997 es va deixar de banda la roba de dona i es van dedicar exclusivament a la roba masculina, de la qual toquen gairebé tots els articles, des de la sastreria fins als jeans, sense oblidar les sabates esportives. «Això ens ha permès –assenyala Jordi Pujadas– donar una opció d'home important i variada, de manera que qui entra sap que trobarà de tot. Sempre treballem amb articles de qualitat i actualment ho estem fent directament amb empreses de fora, sense intermediaris, especialment amb empreses italianes de la zona de Milà i algunes de Bèlgica i França. L'especialització ens permet aguantar.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.