Canals

Joieria Pere Quera

Unes idees senzilles, la feina ben feta, l'atenció al client, el coneixement de l'ofici i una oferta de qualitat, van ajudar a aixecar una empresa que manté el prestigi i la continuïtat

Una de les lle­gen­des urba­nes de Girona asse­gu­rava que a la joie­ria Pere Quera del car­rer de l'Argen­te­ria eren tan rics, que tenien una cam­bra cui­ras­sada amb les parets fol­ra­des d'or. A quest, com la majo­ria dels rumors, s'aguan­tava sobre una men­tida, o més ben dit, sobre una dis­torsió de la rea­li­tat, segu­ra­ment nas­cuda als anys cin­quanta del segle pas­sat, quan s'hi van fer obres de reforma i entre la runa van aparèixer diver­ses meda­lles de plata que no tenien res a veure amb l'opulència de la família sinó amb la pre­visió de Josep Quera, que, en els dies de la Guerra Civil i com a mesura con­tra les con­fis­ca­ci­ons, va embo­li­car unes quan­tes joies i meda­lles amb un drap i les va ama­gar en un forat obert en una de les parets. «Quan va arri­bar la pau –asse­gura Pere Quera– i el meu avi les va voler recu­pe­rar, però, es va tro­bar que hi fal­ta­ven peces, i com que no sabia què havia pas­sat, ni on les havia d'anar a bus­car, va deci­dir no par­lar més del tema. Ara pen­sem que pot­ser les rates es van men­jar la tela i van escam­par-ne el con­tin­gut pels caus que tenien als murs.» La història de les joies empa­re­da­des de can Quera va con­ti­nuar fins a l'any 1990, quan es va fer una pri­mera ampli­ació del local al car­rer de l'Argen­te­ria i un paleta va tro­bar un braçalet de robins i or groc. Era un home hon­rat que, superant qual­se­vol temp­tació, va lliu­rar la joia a Pere Quera, que va con­ver­tir la història en una postal de Nadal.

Ori­gi­nari de Ter­ra­des, a l'Alt Empordà, Pere Quera i Bosch va arri­bar a Girona a l'any 1887, va com­prar un local al car­rer de l'Argen­te­ria, que era la via prin­ci­pal dels joiers de la ciu­tat, i es va fer una cli­en­tela sòlida, ja fos fabri­cant, venent o repa­rant rellot­ges i tot tipus de joies, o impli­cant-se en la història ciu­ta­dana d'un car­rer amb vida pròpia en què per la diada de Sant Agustí ballava el Tarlà, el per­so­natge que amb les cabri­o­les va dis­treure petits i grans obli­gats a viure en qua­ran­tena després que un brot de pesta tan­ques l'entrada de la Ram­bla i els Qua­tre Can­tons. La joie­ria que va con­ti­nuar amb Pere Quera Coro­mi­nes i el seu fill Josep Quera Colo­bran es va man­te­nir fidel a unes idees sen­zi­lles, la feina ben feta, l'atenció al cli­ent, el conei­xe­ment de l'ofici i una oferta de qua­li­tat per aixe­car una sòlida empresa que si en plena guerra es va con­ver­tir en un refe­rent per a les famílies que ana­ven a com­prar un rellotge com a record per als reclu­tes que mar­xa­ven al front, quan va arri­bar la victòria va saber trans­for­mar en joies les mone­des d'or i plata que ofe­ria la gent de pagès. Quan feia pocs anys que s'havia tren­cat l'autar­quia i els tecnòcra­tes domi­na­ven l'estat, o sigui, l'any 1960, el negoci va pas­sar a les mans d'Pere i Emili Quera i Güell, que, aju­dats per Maria Gràcia i Ser­ras, esposa del pri­mer germà, van ini­ciar una expansió comer­cial que els va por­tar a obrir locals en diver­sos pobles de la costa. L'any 1979, la nis­saga va viure una cir­cumstància extre­ma­ment tràgica –l'Emili va morir en un atra­ca­ment el 10 d'abril–. L'any 1990 les dues bran­ques de la família es van repar­tir equi­ta­ti­va­ment els actius i van empren­dre camins dife­rents. La botiga de l'Argen­te­ria, se la va que­dar en Pere, i avui l'admi­nis­tra el seu fill Pere Quera i Ser­ras, casat amb Maria Àngels Sans i Blanch, i no tan sols han ampliat, refor­mat i millo­rat la casa mare, sinó que van obrir un nou esta­bli­ment al car­rer Sant Antoni Maria Claret i un altre a la Ram­bla de Figue­res, i van poten­ciar la botiga de Palamós. Actu­al­ment, quan la firma Pere Quera és una de les més pres­ti­gi­o­ses del país i té la con­tinuïtat asse­gu­rada –el 2007 Mari­ona i Pere i Quera Sans, una espe­ci­a­lista en gem­mo­lo­gia, l'altre en rellot­ge­ria, es van inte­grar a l'empresa i són la sisena gene­ració–, el car­rer de l'Argen­te­ria res­pira tran­quil perquè sap que no es perd ni el nom ni la tra­dició.

Joieria Quera
Any.
1887
Història
Fundada per Pere Quera Bosch, que era originari de Terrades, la joieria que avui ocupa el tram final del carrer de l'Argenteria, dedicada a la venda i reparació de joies i rellotges de gamma alta, s'ha consolidat com una de les més prestigioses del país. A més tenen una sucursal al carrer Sant Antoni Maria Claret i un altre a la Rambla de Figueres, i una botiga a Palamós.

Les set botigues de l'Argenteria

La joieria Quera que ocupa el tram final del carrer de l'Argenteria no té res a veure amb l'edifici comprat per la família el 1887, ja que els serveis centrals de l'empresa –a part d'encabir les quaranta persones que hi treballen tenen un taller de joieria i un de reparació de rellotges– es distribueixen en diverses sales de visita que ocupen l'espai físic on abans hi havia set botigues, Ca l'Oriol Carbó(camiseria i confeccions a de les cantonades dels Quatre Cantons), Can Araus (joguines), Can Franquet (premsa, llibres i papers), Can Quera (joieria i rellotgeria), Can Baró (sabateria), Cal Barato (brodats i roba), Can Solé Sastre (confecció), en el que és un espai net i ordenat on els clients tocats per la llum indirecta se senten protegits.

A Pere Quera se'l veu un home que es creu la feina, i en un moment en què els especuladors han fet disparar el preu de l'or, ell veu com a casa seva continuen arribant-hi francesos, anglesos i alemanys que agafen un vol de Ryanair per anar a comprar a una botiga «que tan sols es pot trobar a les grans ciutats». Deu ser qüestió de prestigi. Si l'any 1967 es podia llegir a la premsa que «la joieria Quera té un rellotge tallat en un bloc d'or massís que es diu Rolex», avui no tan sols continua representant aquesta marca, sinó que ha ampliat l'oferta amb Patek Philippe, ha fet exposicions de la marca italiana Pomellato i va presentar els rellotges IWC entre altres marques de rellotgeria.

L'any 2004 Pere Quera i Güell i Maria Gràcia i Serras van ser nomenats ramblistes d'honor, i el seu fill va continuar mantenint la vinculació de la marca amb l'esport gironí. Havia donat suport a la regata que sortia de Palamós i voltava les illes Balelles, va ajudar el club bàsquet Girona i quan l'equip de futbol va pujar a segona divisió no va dubtar a patrocinar-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.